1956-os megemlékezés Tokióban

Shares

szabo_tundeÜnnepi fogadáson emlékeztek meg az 1956-os forradalomról Magyarország Tokiói Nagykövetségén, ahol beszédet mondott dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

Szabó Tünde a World Forum on Sport and Culture konferencián vett részt Tokióban és örömmel fogadta el Palanovics Norbert, Magyarország Tokiói nagykövetének meghívását, hogy részt vegyen és köszöntőt mondjon a nagykövetség ünnepi fogadásán.

A forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen közel 150 diplomata vett részt, hogy közösen fejezze ki tiszteletét és emlékezzen meg az 1956-os szabadságharc hőseiről és áldozatairól, sorsfordító eseményeiről.

„Egy nép azt mondta: Elég volt!” szólnak Márai Sándor szavai, melyek az 1956-os forradalom esszenciáját adják. A magyar léleknek elidegeníthetetlen része a szabadságszeretet. Mi magyarok nem tűrjük a rabságot: mindig is készek voltunk és vagyunk harcolni a szabadságért, a nemzeti függetlenségért –  mondta Szabó Tünde. Beszédében felidézte továbbá az 1956-os melbourne-i olimpia vízilabda elődöntő mérkőzését, ahol alig egy hónappal a budapesti forradalom leverése után a magyar és a szovjet vízipólósok küzdelme folyt a medencében. A mérkőzés során a legfiatalabb magyar versenyző vére vörösre festette az olimpiai medencét szimbolikus jelentőséget adva ezzel az eredménynek: van Európában egy kis nemzet, aki szó szerint vérével küzd a számára szabadságot jelentő győzelemért.

Végezetül, az államtitkár asszony emlékeztetett, hogy köszönettel, hálával tartozunk minden ’56-os hősnek áldozatos küzdelméért és kötelességünk hazaszeretetük, személyes áldozatvállalásuk és helytállásuk történetét átadni a következő generációknak, gyermekeinknek és unokáinknak is.