2017-ben jelentős utánpótlás-viadalokat rendez Magyarország

Shares
Hugoo

Óriási Hugoo költözött a győri Városháza elé

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál mellett 2017-ben még számos jelentős ifjúsági és junior eseménynek ad helyt Magyarország. Az Utánpótlássport.hu szedte össze a legfontosabb rendezvényeket. 

U23-as birkózó Európa-bajnokság (Szombathely, március 28-április 2.)
Az illetékesek 2016 tavaszán döntöttek arról, hogy hazánk rendezheti meg a sportág U23-as kontinensviadalát. A hazai szövetség választása Szombathelyre esett, a hatnapos viadalból minden szakág két napot tölt a szőnyegen. Mivel az eseményt megelőző hétvégén az Aréna Savariában lesz a hagyományos kötöttfogású Magyar Nagydíj, egy héten át a vasi megyeszékhely lesz a birkózás fővárosa.

U19-es fiú röplabda Európa-bajnokság (Győr, Nyitra, április 22-30.)
A tizenkét csapatos kontinensviadal egyik csoportját Magyarország, a másikat Szlovákia látja vendégül. A negyeddöntőktől kezdve már csak Győrött, az Egyetemi Csarnokban rendeznek mérkőzéseket. Az előző évben a lányok U18-as Eb-jét bonyolították le hasonlóképpen, akkor Szlovákiában folytatódott a küzdelem a csoportkör után. A Tomanóczy Tibor vezette együttese történelmi MEVZA-kupa győzelemmel hangolt a kontinensviadalra (ez a közép-európai országok hagyományos tornája), emellett a válogatott a fejlődés érdekében az NB I-es férfibajnokságban is szerepel.

Ritmikus gimnasztika: Európa-bajnokság (Budapest, május 19-21.)
Idehaza legutóbb 1999-ben, éppen a fővárosban versenyeztek a legkecsesebb sportolók, most pedig májusban töltik meg a Papp László Budapest Sportarénát: a felnőtt korosztály mellett a 13-15 évesek alkotta juniorok küzdenek az érmekért.

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (Győr, július 23-29.)
Nem is kérdés, a 14-18 éves sportolók seregszemléje lesz az esztendő legfontosabb hazai szervezésű utánpótlás-csúcseseménye. Ez az első ötkarikás viadal hazánkban, és sokan remélik, hogy nem az utolsó… A vizek városában a körforgalmaktól kezdve a modern uszodáig számos kisebb-nagyobb (vagy éppen óriási) fejlesztés valósult meg az elmúlt években. Győr az alapos felkészüléssel együtt is jelentős kihívás előtt áll: az Európai Olimpiai Bizottság mind az ötven tagja elfogadta a meghívást az egyhetes viadalra. Nagyjából négyezer, 14-18 év közötti fiatal versenyez atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kerékpárban, kézi-, kosár- és röplabdában, teniszben, tornában, valamint úszásban. Alig akad olyan ágazat, amelyben nem aranyérem reményével indulna a házigazda szereplő. A két évvel ezelőtti tbiliszi EYOF-on 9 arany-, 3 ezüst- és 11 bronzérmet szerzett a magyar küldöttség, és negyedik helyen zárt az éremtáblázaton.

U18-as A-divíziós leány kosárlabda Európa-bajnokság (Sopron, augusztus 5-13.) – U18-as 3×3-as fiú és leány kosárlabda Eb (Debrecen, időpont később)
Az európai szövetség elnökségének döntése nyomán 2016-hoz hasonlóan ismét Magyarország rendezheti meg az U18-as A-divíziós leány Eb-t. A novemberi bejelentéskor még nem lehetett tudni, melyik város lesz a házigazda, de nemrég eldőlt: a hazai szövetség elnöksége úgy határozott, hogy újra Sopron adhat otthont az eseménynek. „Ideális a helyszín, hiszen a felújítást követően ugyanabban a létesítményben, egyszerre két pályán folyhat a küzdelem. A legutóbbi rendezés nagyszerűen sikerült, ez is sokat nyomott a latba. A szereplés sem volt akármilyen, hiszen a magyar válogatott a világbajnoki részvételt érő ötödik helyen végzett” – nyilatkozta Bodnár Péter, a szövetség főtitkára. A tizenhat csapatos Eb sorsolása már elkészült: a Balogh Judit vezette válogatott Görögországgal, Lettországgal ás Törökországgal került egy kvartettbe. Egyébként nem ez lesz az egyetlen kosárlabda-esemény hazánkban, hiszen 2016 után az U18-as 3×3-as fiú és leány kosárlabda Európa-bajnokságot is hazánk rendezheti, de a pontos időpontokat csak tavasszal teszi közzé a nemzetközi szövetség.

Junior öttusa-világbajnokság (Székesfehérvár, augusztus 7-14.)
Az öttusasport hazai fellegvára ismét vendégül látja a világot. Legutóbb 2013-ban rendeztek junior vb-t Székesfehérvárott, s az esemény Földházi Zsófiának a kombinált számban nyújtott hősies teljesítménnyel megszerzett aranyérméről marad emlékezetes. Ezúttal nem találunk a korosztály hazai képviselői között hozzá foghatóan kiemelkedő versenyzőt, de Simon Sarolta vagy Tomaschof Soma egyaránt eséllyel indul a világbajnokságon.

Forrás: utanpotlassport.hu