2019-ben Európa Sportfővárosa lesz Budapest

Shares

Az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége (ACES), az 1999-ben létrejött non-profit szervezet minden esztendőben pályázatot hirdet az Európa Sportfővárosa (European Capital of Sport) cím elnyerésére.

Az ítészek szerint Budapest teljes mértékben kiérdemli ezt a címet, ily módon 2019-ben a magyar főváros lesz Európa Sportfővárosa. A rangos elismerés okán a budapesti Bálnában konferenciát rendeztek „Budapest Sportélete – Budapest Európa Sportfővárosa” címmel, ahova meghívást kapott a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) is, mint az október 20. és 28. közötti birkózó-világbajnokság rendezője.

A vb szervezői a Bálnában felállított standjukon népszerűsítették a sportág csúcseseményét, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a vb szervezőbizottságának vezetője pedig előadást is tartott. Tolmácsolta Németh Szilárdnak, az MBSZ elnökének köszöntő szavait, aki gratulált a főváros vezetésének a rangos elismerés elnyeréséhez.

Bacsa Péter  többek között elmondta, hogy Budapest 2005 és 2013 után ebben az évezredben immár harmadszor lesz házigazdája a kötött- és szabadfogású, valamint a női birkózók nagy seregszemléjének. A várakozások szerint több mint 100 ország képviseletében mintegy 2000 vendég (sportolók, szakvezetők, szurkolók) látogatnak majd el Budapestre, s ez jó alkalom lesz, hogy a versenyek mellett fővárosunk nevezetességeivel is megismerkedjenek, így a rangos verseny egyben a városmarketinget is szolgálja.

Bacsa Péter megemlítette, hogy a vb kísérő eseményeit Budapest emblematikus helyszínein tartják, például a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) kongresszusának a Várkert Bazár ad otthont, de lesz rendezvény a Vigadóban is.

A Bálnában megtartott konferencián többek között megjelent és előadást tartott Gian Francesco Lupatelli, az ACES elnöke, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

A konferencián az együttműködést szimbolizáló sajtófalat a résztvevő sportszervezetek vezetői írták alá, az MBSZ és a budapesti birkózó-világbajnokság képviseletében Bacsa Péter látta el kézjegyével a falat.

(MBSZ, Iglói Nagy István, fotó: Róth Tamás)