Szexuális szörnyűségek az amerikai tornasportban

Shares
torna_USA_Larry Nassar, 440

Az amerikai tornász válogatott  orvosa, Larry Nassar ellen ketten vallottak

Vizsgálat indult az Amerikai Egyesült Államok tornaszövetsége (USA Gymnastics) ellen, mert az Indianapolis Star nevű lap szerint legalább 368 fiatal tornász lett szexuális zaklatás áldozata az elmúlt húsz évben.

Az elkövetők a legtöbb esetben az edzők voltak, akik elkerülték a komoly büntetést – bukkant rá a hírre az Index.  Az Indianapolis Star kilenc hónapig nyomozott, ez alapján kiderült, hogy a legtöbb áldozat gyereklány volt. A zaklatásokkal több mint száz edző, teremtulajdonos és más személyek hozhatók kapcsolatba.

A lap arról is írt, hogy a szövetség a veszélyes edzőket nem követte nyomon, nem vonta vissza licencüket, így az országban gond nélkül vándorolhattak, újabb és újabb kluboknál dolgozhattak.

A tornaszövetség felvilágosító kampányokkal eddig is igyekezett megvédeni a sportolóit, de még erősebb protokollt akar bevezetni, közzé akarja tenni a molesztálás miatt eltiltott edzők nevét, és megvizsgálná a trénerek bűnügyi előéletét is.

Több tornában dolgozót is megvádoltak az utóbbi időben az USA-ban. A válogatott orvosa, Larry Nassar ellen két egykori tornász vallott. A magyar származású Károlyi Béla és felesége, Károlyi Márta edzőket is perelik azért, mert nem védték meg sportolóikat, valamint fizikai és lelki terror alatt tartották őket.

(mno.hu)