A 14 éves Ferencz Brigitta volt a legjobb magyar a szumózók Európa-bajnokságán!

sumo_Ancsin, szponzor, 440, legjobbA bronzérmes elnök, Ancsin László és a csapatot utaztató Zsigmond Sándor

Pénz nélkül sokszorosan nehéz valamirevaló eredményeket elérni. Ebbe a „pénztelen” kategóriába tartozik sokadmagával együtt a szumózás is. A sportág lehetőségei erősen behatároltak már azzal is, hogy a szumó nem szerepel az olimpiai programban. Ha pedig nem az, akkor a többiekhez képest tényleg csak fillérekből gazdálkodhat a hazai szakszövetség.

Ha ebből a meghatározó tényből indulunk ki, akkor igen csak örvendetesnek mondható, hogy egyáltalán eljutottak válogatottjaink az Europai Sumo Unio (ESU) által a bulgáriai Samokov városában megrendezett kontinentális bajnokságra. Ehhez ez esetben egy nagyvonalú szponzor segítségére volt szükség. S mivel Zsigmond Sándor egy nagy buszt bocsátott  a szövetség rendelkezésére, így nem kevesebb, mint harminchat magyar próbálhatott szerencsét a tíz ország részvételével lebonyolított vetélkedéseken.

sumo_Magyar Sumo Szakszövetség_LOGOA férfiaknál és a nőknél a 16, 18, 21 évesek külön korosztályonként mérkőztek, mellettük természetesen a felnőttek és a veteránok küzdelmeire is sor került. Valamennyi magyar közül a Budapest XVI. kerületben működő Kertvárosi SE 14 (!) éves versenyzője, Ferencz Brigitta szerepelt a legjobban, aki a különböző versenyszámokban és a csapatversenyben három arany- és egy ezüstérmet „zsebelt” be.

Érdekességként felemlíthető, hogy a szakszövetség elnöke, az egykori 90 kilós, többszörös magyar bajnoki dobogós, kötöttfogású birkózó, majd később a szumózásba is belekóstoló, 45 éves Ancsin László is elindult – ha már egyébként is ott volt. Három meccséből kettőt megnyert, egyet elvesztett, s ezzel a 100 kilósok mezőnyében harmadikként bronzérmet vehetett át.

A sportág következő nemzetközi erőpróbájára, a világbajnokságra Tajvan szigetén, Kaohsiung városában kerül sor. Amint az elnök elmondta, oda nem lehet szponzorbusszal eljutni, így a várhatóan nagy költségek miatt a legjobb esetben is csak két magyar szumózó indulását tudja elképzelni.

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.