A bűnözőkkel is csatázik az Európa-bajnok cselgáncsozó

Tuncsik József_JPA tatamin sem ismert lehetetlent Tuncsik József, a magyar cselgáncssport első Európa-bajnoki aranyérmének megszerzője (1976). Az edzőként is komoly sikereket elért „úttörő” az utóbbi években látszólag hátrébb lépett, de mindig újabb és újabb ötletekkel áll elő. Ezekben a hónapokban a Törökbálinton is mind gyakrabban kellemetlenkedő betörőkkel, tolvajokkal, rablókkal megy szembe, együttműködve a helyi rendőrséggel is.

Hogy mit is tesz az egykori Európa-bajnok, aki legjobb évében, 1976-ban olimpiai bronzérmet is szerzett? Erről is természetesen szó lesz. Előbb azonban a közelmúlt egyik kiemelt hazai sporteseményéről, a budapesti Papp László Arénában megrendezett Európa-bajnokságról, az ott szerzett tapasztalatairól beszélgettünk.

– Természetesen mind a négy nap küzdelmeit megtekintettem – így a ma is kitűnő erőben lévő, hatvannégy esztendős sportember. – Általánosságban elmondhatom, hogy véleményem szerint az új szabályok alapvetően jó irányban befolyásolják a sportág jövőjét. Ami az egyéni teljesítményeket illeti, mindenképpen a negyvennyolc kilós Európa-bajnokká előlépett Csernoviczki Éva neve kívánkozik előre. Éva tehetséges és szorgalmas versenyző, akinek kivételes szerencséje az, hogy édesapja egyben az edzője is. Ez egy rendkívül eredményes páros; Csernoviczki Csabát egészen fiatal kora óta jól ismerem. Csaba igen jó versenyző volt, ráadásul egy kimondottan okos ember, akinek sokoldalúsága meglátszik lánya felkészítésén, eredményességén is.

– És a többiekről mi a véleménye?

– A két bronzérmes közül elsősorban Joó Abigélben még több van, amit egy héttel későbbi kiharcolt Világ Kupa győzelme is igazol. Szabó Ferenc lányairól csak annyit, hogy igen tehetségesek, de több technikai munkára lenne szükségük a még előbbre lépés érdekében.

– Milyen egyéb benyomások érték?

– A Papp László Aréna kitűnően vizsgázott! Meggyőződésem, hogy a jelent volt EJU (Európai Judó Szövetség) képviselők valamennyien Magyarország mellett szavaznak majd, amikor a 2017-ben esedékes világbajnokság helyszínéről döntenek. S hogy valami negatívumról is szóljak, nekem az nem tetszett, hogy a csapatversenyben nem a komplett magyar válogatott lépett tatamira.

– Essen szó arról is, amit az elején már megpendítettünk, a bűnözők elleni harcról.

– Sajnálatos módon Törökbálinton is egyre aktívabbak a besurranó tolvajok, akik nem egyszer az erőszakos megoldásoktól sem riadnak vissza. Idős, önmagukat nehezen megvédő embereket figyelnek ki és támadnak meg, akiknek gyakran még arra sincs idejük, hogy megnyomják a vészjelzőjüket. A Zöldsziget-Állatmenhely vezetőjeként megállapodtam a helyi rendőrséggel, hogy a menhelyre bekerülő kutyák közül minél többet olyan szintre erősítünk fel, akik a rászoruló idősek házaihoz kihelyezve, komoly segítséget jelentenek a gazdáik számára. Eddig tizenöt, ilyen testőrt kaptak az igénylők és rendkívül pozitívak a tapasztalatok. Egyébként ezeknek a házőrzőknek a minőségi ennivalóval történő ellátását is vállalta a Zöldsziget Állatmenhely vezetése.

Amihez csak annyit: elég szomorú, hogy a sötét szándékú emberek egyre aktívabbak és ezért van szükség az ellenük való védekezés különféle formáira. Ha már így van, akkor örüljünk a kezdeményezésnek, amely egy sportember nevéhez is kötődik.

 

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.