A Ferencváros elnökének magyarázata hatalmas öngól!

Kubatov Gábor_JP

 Kubatov Gábor magyarázata Moniz elküldéséről, felér egy hatalmas öngóllal!

Nyilvánvaló, hogy a következő napokban a Ferencváros edzőmenesztése a kiemelt témák közé fog tartozni. És senki nem azt fogja latolgatni, vajon mire jut az utolsó két bajnokin Máté Csaba, a megbízott edző, hiszen – ismerve a magyar viszonyokat, a témához való hozzáállást – a napnál nyilvánvalóbb úgyis, hogy az FTC valami „nagy névvel” akar majd kirukkolni a folytatásban. Sokkal inkább Ricardo Moniz neve és itteni szereplése kerülhet majd célkeresztbe, hiszen a holland edző hatalmas reklámot kapott érkezésekor és menet közben is – amolyan előlegezett bizalomból – óriási publicitás övezte a személyét, az eredményeit vagy a kudarcait egyaránt.

Mivel nem szeretem a tengerikígyó hosszúságúra nyújtott, úgymond elemző műsorokat, Moniz Ricardo_index.huígy a „Harmadik félidő” című adásba is csak egészen véletlenül néztem bele. Örömmel láttam a Haladás – Videoton meccs összefoglalóját, amelyből kiderült: a Szombathely ma már majd mindenkinek nehéz falat. Ugyanott hallhattam két, rövid véleményt Moniz menesztésével kapcsolatosan. A 70-szeres válogatott, nagy diplomata, Nyilasi Tibor semmi előjelét nem látta Ricardo Moniz menesztésének, viszont az 50-szeres válogatott Bognár György ennek éppen az ellenkezőjét állította – meglehetős határozottsággal. Sőt! Bognár azt is elmondta, szerinte ha Détári ekkora hátszelet kap annak idején, mint amennyi Moniznak jutott, idáig az egykori világválogatott is eljutott volna.

Elgondolkodtató dolgok ezek, különösen Nyilasi „tudatlansága” döbbent meg, hiszen ezt a naiv kívülálló is nehezen képzeli el, hogy ő bizony semmiről sem hallott. De lehet, éppen ez az egyik erőssége Nyilasinak, s ezért van éppen ott, ahol… Sokkal érdekesebb az, amit az nb1.hu-n olvashat az érdeklődő abból a nyilatkozatból, amit a holland mester közvetlenül kirúgását követően adott a holland „Voetbal International” című szaklapnak. Moniz fantasztikus másfél évről beszél, meg élete legnagyobb tragédiájáról – itt Akeem Adams valóban tragikus esetére célozva. Egyben azt hangsúlyozta, ez a tragédia vezetett az FTC mélyrepüléséhez, ami nyilvánvalóan kicsit eltúlzott diagnózis még akkor is, ha azt állítja, hogy „játékosaim közül többen hetekig nem tudtak aludni”. Néhány sorral alább pedig ezt mondta: „Persze nem ez az egyetlen tényező áll a visszaesés mögött, más okok is szerepet játszottak.”

 Mivel a más okokról – jó magyar szokás szerint – egyetlen szó sem esett, így két eset lehetséges: vagy a megállapodás értelmében Moniz egyetlen szóval sem bírálhatja azokat a „galamblelkű” focistákat, akik ezért-azért-amazért, de jócskán hozzájárultak az ő menesztéséhez, vagy indirekt úton azt akarja sejttetni, hogy igazándiból mindenért Akeem tragédiáját lehet okolni. Mindkét változat – finoman szólva is – sántít!

Ugyancsak tanulságos a Ferencváros elnökének, Kubatov Gábornak a facebookon közzétett reagálása. Kubatov ugyanis ezt írja: „Rövid magyarázattal tartozom. Az elmúlt hetekben azért nem osztottam meg a gondolataimat Önökkel, mert nem akartam rosszat mondani egy olyan edzőről, emberről, akinek sokkal többet köszönhetünk, mint amit a pályán az elmúlt 8 mérkőzés alatt láthattunk. Döntésünk meghozatalakor kizárólag a Fradi érdekeit tartottuk szem előtt. Sajnálom, hogy így alakult.”

Ha mindez igaz, amit Kubatov elnök írásba adott, akkor a klubvezetés óriási hibát követett el! Elvégre azt az edzőt menesztették, akinek sokkal többet köszönhettek, mint amit a pályán láthattunk – tehát Molniz kitűnő munkát végzett, csak ezt a játékosok nem tudták visszaadni a küzdőtéren. Nem tudták, vagy nem akarták?

Amikor Marian Cosma meghalt a késeléses támadás következtében, Mocsai Lajosnak egy hete volt, hogy összerázza a lelkileg nyilvánvalóan mélységesen megrendült csapatát. És nyerni is tudtak a ferencvárosi labdarúgóknál minden bizonnyal sokkal nagyobb átlag-akaraterővel rendelkező veszprémi kézilabdázók… Akeem egyébként még él, hősiesen küzd az életéért, s ez a heroikus küzdelem mindenképpen pozitív energiákat kellett volna felszabadítson a zöld-fehér tizenegy tagjaiból. Ha a kézilabdázóknak sikerült, nekik miért nem jött össze ugyanez a bravúr – ez is elgondolkodtató kellene legyen.

Ha igaz, amit állít Kubatov elnök, mi szerint sokkal többet köszönhettek Moniznak, mint amit a pályán visszaadtak játékosai az edző beléjük fektetett munkájából, akkor nem Monizt, hanem két-három „fő-kerékkötőt” kellett volna szabaddá tenni a zöld-fehér kötésből. Nem ezt tették, méghozzá – Kubatov szerint – kizárólag a Fradi érdekeit szem előtt tartva…

Hát ez a magyarázatot végigkövetve, a lehető legnagyobb öngól, amit rúghattak saját kapujukba. Kubatov szavai szerint ugyanis egyértelműen a csapatban volt a hibák gyökere, így ott is kellett volna beavatkozni. Nem tették, mert „magyarosch” módon jártak el. Jöhet a folytatás, az új edző, akire ezzel a „módival” csak hasonló sors várhat…

(Fotók: index.hu, jochapress.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.