A horvát kapitány, Goluza vádaskodott, majd visszatáncolt

-

A Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság pénteki elődöntőjében a házigazda dánok 29-27-re legyőzték az olimpiai bronzérmes Horvátországot, így az északiak vasárnap Franciaország ellen védhetik meg címüket. A rendkívül feszült mérkőzés után a horvátok szövetségi kapitánya, Slavko Goluza első felindulásból komoly vádakkal illette a rendezőket, majd néhány perccel később kénytelen volt bocsánatot kérni.

Ugyan az első játékrész után még két góllal Horvátország vezetett, a második félidőben Dánia kiváló kapusteljesítményének is köszönhetően megfordította az állást és végül megérdemeltnek mondható győzelmet aratott. Ugyanakkor hiba lenne vitatni, a dánok élvezték a hazai pálya minden előnyét, a játékvezetői páros a második félidő középső harmadában meglehetősen szigorúan ítélt a horvátok ellen, így kiállítások és hétméteresek sora nehezítette meg déli szomszédaink életét. A hajrára az óriási küzdelem felőrölte Goluza fiait, többen is kulcspillanatokban hibáztak, így az olimpia és a világbajnokság után Horvátországnak ismét “csak” a bronzmérkőzés jutott.

“Nehéz szavakat találni egy ilyen mérkőzés után” – kezdte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatót a beszámolók szerint könnyeivel küszködő Slavko Goluza. “Jól felkészültünk és jól is játszottunk, de visszaengedtük ellenfelünket a mérkőzésbe és fontos lövéseket hibáztunk, amikor elléphettünk volna.” – értékelt röviden a horvátok kapitánya, aki első felindulásból súlyos vádakat is megfogalmazott. “Négy évvel ezelőtt megfogadtam, hogy nem kommentálom a játékvezetők működését, de most ezen változtatnom kell. Az volt az érzésem, mintha egy bowling-meccsen lettünk volna, a játékosaim úgy hullottak a védelem közepén, mint a bábuk, de a bírók nem büntették a dánokat” – fakadt ki a játékosként kétszeres olimpiai bajnok Goluza. “Nagy reményekkel készültünk erre a mérkőzésre, ezért a meccsért éltem, de a házigazdák és még sok más tényező ellen kellett játszanunk” – tette hozzá az elkeseredve az egykori veszprémi klasszis.

Wilbek_Ulrich_DániaA dánok részéről többen is megdöbbenve hallgatták Goluza kirohanását, Ulrik Wilbek szövetségi kapitány sportszerűtlennek nevezte kollégáját. “Azt gondolom, hogy a német bírók nem vezettek jól, de a meccs végén hasonló számú kiállítása és büntetője volt mindkét csapatnak. Nem fair dolog a bírókra fogni a vereséget. Emlékszem, amikor Horvátország 2009-ben vb-t rendezett, egy szót sem ejtettünk a játékvezetésről. Nem jó azt hallani az ellenféltől, hogy érdemtelenül jutottunk a döntőbe” – reagált Wilbek Goluza szavaira.

 “Nem tudom megérteni, hogy az emberek miért nyilatkoznak első felindulásból, mikor tiszta fejjel kellene. Efféle vádakat a kézilabdában mindig lehet hallani. Szerintem a bírók csak egyszerűen néhány szituációban rosszul ítéltek, de ez nem rosszindulatból történt vagy azért, hogy minket támogassanak” – mondta a három gólig jutó Lasse Svan Hansen, aki a német Flensburgból jól ismerheti a két német játékvezetőt.

A sajtótájékoztató későbbi részében Goluza elnézést kért minden jelenlévőtől, mondván a lefújás után nem sokkal még a szív és nem az ész beszélt belőle. Amikor kicsit lehiggadt, már visszafogottabban beszélt. “Köszönet jár a szurkolóinknak, akik ilyen nagy számban eljöttek és buzdítottak minket. Ők jelentették a legnagyobb motivációt a számunkra” – mondta, majd hozzátette, a bronzmérkőzésen minden meg fognak tenni a győzelemért.

Az ügynek pénteken már folytatása is volt, a horvát hrsport.net-nek Goluza ismét keményebb hangnemet ütött meg, amikor arról kérdezték, nem fél-e az esetleges következményektől. “Nem félek senkitől, vállalom a szavaimat. Dániának itt nyerni kellett. Mi voltunk a jobbak, de nem eléggé. Gratulálok Dániának az aranyéremhez és ahhoz, amit ezért tettek. 100 százalékosan biztos voltam benne, hogy le tudjuk őket győzni.” – mondta majd azt is nehezményezte, hogy amíg a dánoknak két hét alatt egyszer sem kellett szállást és helyszínt változtatniuk, ők szállodáról szállodára jártak, ráadásul a körülményeket csak egyedül Herningben tartotta elfogadhatónak, ám oda csak az elődöntő előtt egy nappal érkeztek meg. “A miénk egy kis ország, mégis az éremért küzdhetünk. A szurkolóink adnak nekünk extra erőt. Magunkhoz kell térnünk a vereség után, de hiszem, hogy képesek vagyunk újabb érmet szerezni Horvátországnak. Vori és Duvnjak azt mondta nekem a dánok elleni meccs után, ez lesz a mi <aranyérmünk>”.

Vasárnap délután három órakor Horvátország a világbajnoki címvédő Spanyolországgal találkozik a harmadik helyért, míg a fináléra fél hatkor kerül sor.

(Forrás: HatHárom, fotó: MTI, JochaPress.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.