A kölyöktestnevelés premierjére került sor a TF-en

Bácsalmási9_kölyöktorna7A kölyök testnevelés is bemutatkozott a VIII. alkalommal megrendezett Bácsalmási Péter Emlékversenyen, amelyre a SOTE Testnevelési Tanszékén, az Alkotás utcai tornacsarnokban került sor.

A miniszterelnök konkrét támogatását is élvező, a mindennapos testnevelés részeként a legfiatalabbaknál új, élményközpontú oktatási formát vezetnek be ugyanis ebben a tanévben.

A szórakoztató, élményekben gazdag, játékos forma sikere ez alkalommal is bizonyítást nyert az öt budai, valamint a veresegyházi alsó tagozatos általános iskolások sportvetélkedőin.

Amint Szalma László, a Testnevelési Tanszék vezetője, az esemény egyik fő szervezője elmondta, ez volt az új program első, hivatalos vetélkedője. A bevezetéshez szükséges volt előzőleg ezer pedagógusnak a TF-en történt kiképzésére, valamint a szükséges eszközcsomagok beszerzésére és kiosztására is. A kapcsolódó versenyrendszert a Magyar Atlétikai Szövetség munkatársai alakították ki.

Bácsalmási3_kölyöktorna1

     Az esemény rangját emelte, hogy azon megjelent dr. Simicskó István, az EMMI-ben a sportért felelős államtitkár, továbbá a miniszterelnök sportügyekben személyes tanácsadója, Balogh Gábor is.

Simicskó István és Balogh Gábor

 – Az egészséges nemzetékek nevelése a legfőbb célunk – hangsúlyozta Dr. Simicskó István. – Ennek megvalósításáért sportéletünk nagyon sokat tehet. A sport ugyanis mindenre megtanít, de – hangsúlyozta nem kis derültséget okozva -, azért néha más tantárgyak óráira is be kell menni… Itt és most viszont gondoljatok szeretettel tanáraitokra és edzőitekre, akik erre a napra felkészítettek benneteket.

Miközben diákok az egyes versenyhelyszínek feladatait forgószínpadszerűen teljesítették, Dornbach Ildikó, a legfiatalabbak szövetségi felelőse is szólt néhány szót az új módszerről.

– Ezt a szisztémát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alakította ki, majd 2005-ben bocsátotta útjára. Nagy sikernek tartom, hogy a kölyökprogramnak, mint foglalkoztatási rendszernek, sikerült bekerülnie a hivatalos tantervbe. Tudni kell, hogy alapvetően új mozgástanításról van szó, amelynek során az új oktatási szemlélet a kényszerítés teljes kizárására törekszik. Egyébként tavaly nyárig, szerte a világban már másfél millió gyereket kapcsoltak be ebbe az oktatási formába.

Bácsalmási6_kölyöktorna4

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.