A kung-fu sokkal több, mint ütések és rúgások tudománya

kungfu_JPP_Ambruzs Szabolcs

Huszonöt éve él a shaolin kung-fu szolgálatában, többszörös világbajnok és már tizenkilenc éve oktat. Nem csak ütésre, rúgásra, mert mint vallja, arra bárki képes lehet. Ambruzs Szabolcs sokkal fontosabbnak tartja, miként építjük fel magunkat a mindennapi életben a harcművészetek által. Ezt is megmutatja nekünk május 24-én a MAX2014-en, a SCITEC NUTRITION Harcművész és Küzdősport Expón, Magyarország első ilyen nagyságrendű rendezvényén.

Aki aktív jegyet vált Ambruzs Szabolcs kung-fu edzésére, meglehet, nemcsak testileg feltöltődve, de mentálisan is motiváltan távozik majd a tatamiról. A kiváló harcművész ugyanis a különböző technikák segítségével a fizikai munkán túlmutatva szeretne egy kis ízelítőt adni sportága szellemiségéből.

„Aki kijön egy órámról és azt mondja: de jó, mert megtanultam ütni-rúgni, az pont nem tanult semmit azalatt a hatvan perc alatt. Mert ez a sportág nem az ütés-rúgásból áll, hanem abból a szemléletből, amely által felépül az ütés és a rúgás, azokból a mentális képességekből, amelyek a mindennapi helyzeteinkhez kellenek, nem az utcán, hanem a munkahelyünkön, a közösségi életünk során. A kung-fu életképessé tesz, az általa közvetített szemlélet segít megvívni a mindennapi harcainkat, amelyekben szükség van alázatra, motivációra, sok-sok tapasztalatra, életbölcsességre.”

Ambruzs Szabolcs szerint mit sem érünk, ha fizikailag fittek, jó kondiban lévők vagyunk, ám mentálisan nem értjük mindez mit tesz hozzá az életünkhöz.

„A csoportjaimnak minden hétre feladok egy idézetet, amelyről beszélgetünk az órák után. Mindössze húsz perc, de rengeteget ad, és erre szép lassan rájöttek a tanítványaim is. Az első órákon szinte csak én beszéltem, ma már csak én hallgatok, hiszen a csoportban mindenkinek van mondanivalója, mindenki kutatja önmagát és feszegeti a belső határait. És ez nagyon jó. Vallom, hogy nem csak fizikailag, de mentálisan is fitté kell tenni ezt a társadalmat, és ha egy ilyen Expón egy kicsit is át tudunk adni ezekből az értékekből, már nyertesnek mondhatjuk magunkat.”

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.