A Los Angeles nyerte a Stanley Kupát

Alec MartinezA Los Angeles Kings nyerte a Stanley Kupát, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének ötödik mérkőzésén kétszeri hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a vendég New York Rangerst, így összesítésben 4-1-re győzött.

Az eddig egyetlen alkalommal, 2012-ben bajnok kaliforniai együttes az első két, hazai pályán megvívott összecsapását egyaránt hosszabbításban nyerte, majd győzött New Yorkban, ám aztán 2-1-re kikapott, így nem tudta lezárni a párharcot. Ezzel együtt a legutóbb 1994-ben Stanley Kupa-győztes Rangers győzelmi kényszerben lépett pályára.

Hamar emberelőnybe került a Kings, ám a mezőnyfölénye csak a 7. percben érett góllá: egy kapu előtti kavarodás végén Williams volt eredményes. Magára talált a New York, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de egyenlítenie nem sikerült.

A második harmadot óriási iram jellemezte, de a kapusok, Quick és Lundqvist jól állták a rohamokat. Amikor emberelőnybe kerültek a vendégek, egyenlítettek: McDonagh remek passzát Kreider váltotta gólra. Harminc másodperccel a szünet előtt pedig – emberhátrányban – Boyle ugrott ki, és szépen lőtt a bal felső sarokba.

A következő játékrészben nagyon nagy nyomást gyakorolt a Kings, Lundqvist azonban parádézott. Egészen a 48. percig ment így, ekkor, létszámfölényben Gaborik egy kipattanót kotort be. Továbbra is a hazaiak irányították a játékot, ám hősiesen védekezett a rivális. A Los Angeles 12-3-ra volt jobb kapura lövésben ebben a szakaszban.

Jöhetett a hirtelen halál, amelynek elején a Kingsnek volt nagy helyzete, aztán a Rangers hagyott ki ziccereket. Emberelőnyben McDonagh a kapuvasat találta el, majd a túloldalon Toffoli kísérlete a felsőlécről pattant ki. Aztán Carter, majd az egyedül kiugró Kreider rontott százszázalékos helyzetben.

Az ötödik játékrész hazai kapuvassal indult, később pedig – vendég létszámfölényben – Quick helyett mentett a vas. Óriási volt az izgalom, de gól nem esett.

A 95. percben aztán Toffoli lövése kijött Lundqvistről, és az érkező hátvéd, Martinez könyörtelenül bevágta.

A rájátszás legértékesebb játékosának a Los Angeles-i Justin Williamset választották.

Stanley Kupa, döntő, 5. mérkőzés:

Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 (1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 1-0), kétszeri hosszabbítás után
Gól: Williams (7.), Gaborik (48.), Martinez (95.), illetve Kreider (35.), Boyle (40.)

A párharcot 4-1-es összesítéssel a Los Angeles nyerte.

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.