A ma 75 éves Kovács Lászlót is megbuktatta a focilobbi Veszprémben

Kezi_Kovács László, 440

Kemény mérföldkőhöz érkezett az egykori világválogatott Kovács László, aki szakemberként is a legfelső szintre futott fel. Európai mesteredző, aki két periódusban készítette fel a magyar férfi kézilabda válogatottat: ma, szeptember 24-én ünnepli 75. születésnapját.

„Labdarúgó kapusként indult a sportpályafutásom. Elsős gimnazistaként együtt játszottam Solymosi „Pixi” Ernővel. 1957-ben egy külső porcsérülés operációjával a labdarúgók csak hitegettek, az engem csalogató kézilabdázók viszont elintézték. Két évvel később már a Budapesti Honvédban játszottam beállót, ahol egészen 1971-ig kitartottam, folyamatos térdbántalmak közepette. 1970-től már a TF-en oktattam, a női csapatot is rám bízták. A nyolc év során negyedikek lettünk a bajnokságban, bronzérmesek az MNK-ban. A nőkkel könnyebb volt, jobban elfogadták az irányítást.”

 – Ön mégis átváltott a férfiakhoz.

„Greminger János keresett meg a Honvédból, ahol a négy év során nem szóltak bele a szakmai munkába. 1982-ben a BEK-győzelmet követően a válogatotthoz mehettem, ahol 1983-ban kiharcoltuk a Los Angeles-i részvétel jogát. A távolmaradásunk nagyon elkeserített.”

– 1985 őszén Kuvaitba ment, s megszakításokkal egészen 2000-ig külföldön dolgozott.

„Három gyerekünk volt a két, tanári fizetésre – ezt meg kellett lépnem. 2000-ben kaptam egy évet Veszprémben, a maihoz képest nevetséges körülmények között. Még egy tartalékkapust sem szerződtettek Szathmári mellé. Viszont Éles Jóska az elején megkérdezte: „Tanár úr, lesz foci?” Nem fociedzőnek jöttem – mondtam, erre ő nemes egyszerűséggel közölte: „Ön is úgy jár, mint Kocsis Pál!” Úgy is lett: Kocsis után engem is megbuktatott a foci-lobbi…”

 – Aktív edzői pályája nagyjából véget is ért. Hol volt legjobb edzősködni?

„A TF-en kísérletezhettem, a Honvédban pedig Greminger tudta a szakmát, nem is szólt bele semmibe. Kuvaitban egyszerűen képtelenség volt folyamatosan dolgozni. A TUS Walle Brémánál Volker Brüggemann, a Hyponál Gunnar Prokop akart dirigálni. A veszprémi viszonyokat pedig az ellenségemnek sem kívánom! A játékosok a múltjukból akartak élni és minél többet focizni…”

 – 2001-től már csak beugróként ült a kispadra, miközben a Heraklész Program szakmai felügyeletét mindmáig Ön látja el.

„A lányok általában mindig jobb eredményt értek el, most végre – üde színfoltként és kivételként – Gyurka János az ifi Eb-n második lett egy évvel fiatalabb csapatával. Egyébként minden, a Heraklész-programhoz tartozó edzőtáborba, összetartásra elmegyek. Írásban is leadom észrevételeimet, szóban is konzultálok minden edzővel. Van, aki elfogadja, van aki nem…”

– Mit tart a legfontosabbnak a fiatal korosztályoknál?

„Azt, hogy az ifjúságiak mielőbb kapjanak lehetőséget a felnőttek között is játszani. A másik véglet az, amikor egy utánpótláskorú játékos a klubérdekek miatt hetente 3-4 mérkőzésen is játszik, miközben nincs ideje az edzésekre, mert állandóan a következő meccsre kell figyelnie.”

kezi_Kovács László, 440,  világválogatottElől jobbról 3. Kovács László, 4. Fenyő András. Balról 2. Marosi István

– Tanár úr 96-szoros válogatott, behívták az első világválogatottba is, még 1968-ban. Több mint négy évtizedes edzői praxisa van. Mindezekért bizonyára meg tudja becsülni: hol tartanak felnőtt válogatottjaink?

„A nők jobban állnak, a  férfiaknál viszont olyan új generációnak kell felnőnie, amelynek tagjai a megfelelő fizikai képzés eredményeként a sorozatmérkőzéseket végig bírják majd erővel is.”

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.