A magyar cselgáncs első olimpiai éremszerzője 65 éves

Tuncsik József, 440

Bár az idei világbajnokság egy-két fokkal jobban is sikerülhetett volna a magyar cselgáncsválogatott számára, a sportág legjobbjainak az utóbbi években elért sikerei ismeretében olimpiai érmek várományosa. A dinamikusan fejlődő magyar judósport nem feledkezik meg az első olimpiai érmeséről sem. Az 1976-os, montreali olimpián bronzérmet szerzett Tuncsik József szeptember 23-án ünnepli 65. születésnapját.

„Maradék debreceni földünkön, majd kőműves tanulóként alapoztam meg későbbi sikereimet; már kamasz koromban is borzasztó erős voltam – emlékezett Tuncsik. – A Honvédban az ökölvívókon és a birkózókon keresztül vitt az utam a cselgáncsozókhoz, ahol azonnal éreztem: jó helyen vagyok.”

 – Már az 1972-es, müncheni olimpiára is utazó lett volna, de a Jégszínházban elcsúszott és combnyaktörést szenvedett.

„Ugrott az olimpia, s majdnem Montrealról is lemaradtam. 1976 tavaszán ugyanis megmondták, csak akkor visznek ki, ha megnyerem a kijevi Eb-t. Sikerült, én lettem a sportág első Európa-bajnoka. Az olimpiai aranyról viszont lemaradtam, miután hónapokon át volt edzőpartnerem, a kubai Rodriguez saját fegyveremmel győzött le.”

 – Edzőként is sikeres volt jó ideig. A legmaradandóbbat Pakson alkotta a nyolcvanas években.

csel_Csernoviczki Éva, 440

„Évtizednyi távollét után visszaköltöztem Törökbálintra. Hat szakosztályt is alapítottam a környéken, a legutóbbit Zsámbékon. A sportág legjobbjaiból napra kész vagyok. Tóth Krisztián nagyon nagy tehetség, mellette Rióban elsősorban Csernoviczki Éva éremszerzésében bizakodom.

 

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.