A magyar Nobel-díjasok reménybeli követőit jutalmazták

Kihirdette a “Jó tanuló – jó sportoló” pályázat 2013-as nyerteseit az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca idén is öt korcsoportban osztotta ki a díjakat.

A címet azok a diákok és hallgatók kaphatják meg, akik 2011. szeptember 1. és 2012. augusztus 31. között eredményesen szerepeltek legalább egy hazai sportversenyen, emellett tanulmányi átlaguk a 2011/2012-es tanévben meghaladta a 4,8-at (a 1996 és 1999 között született diákok esetén) vagy a 4,7-et (a 1991 és 1995 között született diákok esetén).

A címet azok a diákok és hallgatók kaphatják meg, akik 2011. szeptember 1. és 2012. augusztus 31. között a pályázati kiírásban szereplő minimális feltételeknek megfeleltek, elnyerték a Magyarország jó tanulója – jó sportolója címet. Az így díjazásra kerülő diákok közül azon pályázók, akik az alább korcsoportonkénti bontásban olvasható ponthatárokat elérték, meghívásra kerültek az április 26-i díjátadó ünnepségre.

     „A 2013/2014-es tanévtől kezdve közel félszáz élsportoló első diplomájának megszerzéséhez járul hozzá a magyar kormány félévente nettó 1 250 000 forintos ösztöndíjjal. A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját a kimagasló sporteredményekkel büszkélkedő hallgatók igényelhetik. A kormány döntése értelmében az új ösztöndíjrendszer a kimagasló eredményeket elérő versenyzők hazai továbbtanulását, az élsportolók itthon maradását támogatja” – emelte ki köszöntőjében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

     „Nobel-díjasokban és sporteredményekben a világ élmezőnyébe tartozunk. Mindez azt bizonyítja, hogy van jövőnk. Büszkék vagyunk Önökre!” – mondta Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár, aki a judo Európa-bajnokságra szóló belépőjegyekkel is megajándékozta a díjazottakat.

A 70 díjazott közül nyolcan felsőoktatási intézmények hallgatói, ők a VII. korcsoportba tartoznak.

Egyetemi díjazottak:

–         Az ötös tanulmányi átlaggal rendelkező Gémes Ivett a SZTE hallgatójaként ezüstérmet szerzett a női vízilabda válogatott tagjaként az ifjúsági Európa-bajnokságon.

–         Kiss Gergő a BGF színeiben megnyerte a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságot (MEFOB) vívásban, a felnőtt ob-n harmadik párbajtőrben, a poreci korosztályos Eb-n pedig negyedik lett.

–         A SZTE hallgatója, Radics Bence szintén ötös tanulmányi átlaggal rendelkezik. A férfi kormányos nélküli négyesek mezőnyében a Szegedi Vízisport Egyesület versenyzőjeként evezős országos bajnokságot nyert a felnőtt mezőnyben.

–         A szintén ötös hallgató dr. Farkas Martina (PTE-ÁJK) a második helyen végzett a lábtoll-labda páros országos bajnokságon.

–         Egy újabb 5-ös tanulmányi átlagos a BME-s Gajdos Borbála Anna, aki a pécsi asztalitenisz MEFOB-on ezüstérmet szerzett.

–         Az Universiaden induló jelölt Szeltner Ivett Brigitta a SZTE hallgatója. Diadalmaskodott a hazai MEFOB-on, az 500 m-es női kajaknégyes tagjaként bronzérmet nyert a kazanyi kajak-kenu egyetemi világbajnokságon.

–         A PTE hallgatója Kovács Filoména a tájékozódási futóversenyek országos egyesületi váltó-, országos főiskolás váltó-, országos váltó-, országos középtávú-, és országos hosszútávú egyéni bajnokság győztese.

–         Szalai Dóra a NYE-MNSK hallgatója. A kragujevaci B3x3-as kosárlabda egyetemi világbajnokságon az ötödik helyen végzett.

A díjakat Balog Zoltán miniszter (Emberi Erőforrások Minisztériuma, EMMI), Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár és Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár adta át.

Forrás: EMMI

 

This entry was posted in Hírek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.