A magyaroktól még a Feröer szigeteken sem félnek!

foci_Faeröer drukker _ReutersMindenki elégedett az Eb-selejtezős beosztással, és ez jelzi is, hogy nem a legerősebb csoportról van szó: Görögországban biztosak a továbbjutásban, a románoknak csak a kijutás felel meg, a finnek és az északírek történelmi esélyről beszélnek, és még a feröeriek is kiszemelték a harmadik helyet. A magyar válogatottal egy csoportba került országok futballszakíróit, valamint a volt Kispest-edző Martti Kuuselát kérdezte meg az NSO.

Antonisz Ikonomidisz (Görögország, Sportday, The Blizzard):

„Nem tudom elképzelni, hogy Görögország ne jusson tovább. Hajlamosak vagyunk a saját dolgunkat megnehezíteni, aztán a nehéz szituációkból jól kijönni, de ebben a csoportban ostobaság lenne veszélyt látni. A világbajnokság után távoznak a régi gárda még aktív tagjai – Karagunisz, Kacuranisz, Gekasz, Szalpingidisz –, de úgy gondolom, a helyükre érkezők még jobbak. Kérdés, hogyan illeszkednek a csapatba. A legnagyobb gond az lehet, hogy Görögországnak új szövetségi kapitánya lesz. Fernando Santos a hivatalos megfogalmazás szerint még nem válaszolt a szövetség szerződéshosszabbítási ajánlatára, de úgy tudjuk, hogy már negatív választ adott, mivel ismét klubedzőként szeretne dolgozni. Ez a legnagyobb továbbjutó helyekért, de bármelyik továbbjutásra hajtó csapattól el tud venni pontokat. Románia erősebb, mint Magyarország és Finnország, de nem bízom a románokban. Komolytalanok, könnyen meginognak, és bármily tehetségesek, ezért nem lehetnek biztosak a továbbjutásban. Magyarország ugyanazt a szintet elég stabilan tudja hozni, de nem fejlődik. Úgy tűnik számomra, hogy a magyarok túl erősen kötődnek a nagyszerű hagyományaikhoz, és a múlt szellemeit kergetik az építkezés helyett. Finnország a sötét ló, jó játékosokat ad erős bajnokságokba, és lassan, de biztosan fejlődik – ezt a spanyolok elleni vb-selejtezőn meg is mutatta. Óriási lehetőséget kapott most Magyarországgal és Romániával együtt. A tippem: Görögország, Finnország, Románia.”

Angelosz Tombrosz (Görögország, Szkai Tv):

„Kedvező sorsolás ez nekünk. Nincsenek nagyon erős ellenfeleink, bízunk abban, hogy megszerezhetjük az első helyet. Szerencse, hogy Magyarországot kaptuk a második kalapból, amelyben Belgiumhoz, Svédországhoz és Horvátországhoz hasonló, nagyon erős csapatok is voltak. A románok ellen a vb-pótselejtezők jó előjelével készülhetünk, mert tartottunk a meccsektől, de tulajdonképpen könnyedén jutottunk tovább. A túlzott optimizmus lehet a legnagyobb ránk leselkedő veszély.”

„Egy nagyon szép évtized után nagy a várakozás a válogatottal szemben, és ez komoly nyomás alá helyezi a játékosokat és a kapitányt. A nyáron lejár Fernando Santos szerződése, a szövetség már újat ajánlott neki, ám még nincs megállapodás. A játékosok és a szurkolók is szeretik és becsülik a kapitányt, így ha elmegy, az nagy sokk lesz. A miénk a legjobb csapat ebben a csoportban, rutinos és szervezett, de tudjuk, hogy nem említhetnek egy lapon minket az igazi nagyokkal, Hollandiával, Spanyolországgal, vagy Németországgal. Ők akkor is kijutnak, ha nem teljesítenek elég jól, mi nem hibázhatunk. A pályán be kell bizonyítanunk, hogy valóban mi vagyunk itt a legjobbak.”

Sorina Opritescu (Románia, ProSport)

„Romániában egyértelműen mindenki azt mondja, most ki kell jutnunk az Eb-re. Itt már arról beszélnek az emberek, hogy elkezdhetjük lefoglalni a szállást a franciaországi tornára. Ennek ellenére én személy szerint azt gondolom, nem lesz olyan könnyű dolgunk, hiszen Görögország és Magyarország ellen is helyt kell állnunk. Mindenesetre érdekes küzdelmet várok, mivel a csoport mindegyik tagja úgy véli, hogy van esélye kijutni az Európa-bajnokságra.”

„Annyi bizonyos, hogy a román válogatottnak nem bocsátanak meg a szurkolók, ha most nem sikerül kiharcolni az Eb-szereplést. Ami az erőviszonyokat illeti, a magyar válogatottól nem tartanak az emberek, Görögország tűnik a legerősebbnek. De ne felejtsük el, hogy még Feröer is úgy készül, a továbbjutásért harcol majd. A feröeri szakíró kolléga elmondása szerint ott is a harmadik helyben bíznak, csak a görögök ellen tartják esélytelennek magukat, minden más válogatott ellen úgy érzik, egy döntetlenre jók lehetnek.”

Saku-Pekka Sundelin (Finnország, Ilta-Sanomat)

„Nagy volt az öröm Finnországban a sorsolás után. Az első kalapból a görögöket vagy esetleg a bosnyákokat szerettük volna kapni. A magyarok ellen van néhány rossz emlékünk az utóbbi évekből, amikor az utolsó pillanatokban kaptunk ki. Romániának vannak jó játékosai, de nem tudom, mennyire erősek, ezt önök talán jobban tudják. Finnországban az az általános vélekedés, hogy most jött el a mi időnk. Hogy őszinte legyek, a csapatunk nem olyan erős, de korábban olyan nagyszerű játékosok alkották, mint Jari Litmanen, és mégsem sikerült soha kijutnunk egyetlen világeseményre sem. De akkoriban nem volt szerencsénk. Most azonban mindenki úgy gondolja, itt lehet az alkalom. A görög, román, magyar hármassal harcolunk majd a továbbjutásért, és mindhárom csapat ellen lesz esélyünk a győzelemre hazai pályán.”

Martti Kuusela (Finnország, korábbi szövetségi kapitány, a Kispest-Honvéd volt edzője)

„Az emberek többsége örült a csoportnak, járhattunk volna sokkal rosszabbul is. Nincs legyőzhetetlen csapat a csoportban, sehol sincsenek világklasszisok. Persze, éppen emiatt hatalmas harc, kiélezett végjáték várható. Görögország a csoport első számú esélyese, azonban ne felejtsük el, hogy egy világverseny után mindig nehéz nekivágni a selejtezőknek. Ők a legesélyesebbek a csoportelsőségre, a másik két helyre a magyar, a román és a finn válogatott azonos eséllyel pályázik. Nagy előnyünk a többi válogatottal szemben, hogy a csapat gerince három éve együtt játszik, ismeri a játékrendszert, szövetségi kapitányunk, Mixu Paatelainen pozíciója pedig biztos, nyugodtan dolgozhat. A játékosok remek közösséget alkotnak, ráadásul a létszámemelés miatt óriási esélyként élik meg a selejtezőt.”

„A magyar csapatról: nincs sok ideje kísérletezni Pintér Attilának, az is kérdés, hány légiósra számíthat a mérkőzéseken. Az első három helyre borzasztó nehéz lesz odaérni, különösen, ha házon belül nincs minden rendben, márpedig úgy értesültem, nem minden játékos áll a szövetségi kapitány mögött. Úgy tudom, Magyarországon is örültek a sorsolásnak, ám borzasztó nehéz mérkőzések várnak a csapatra, különösen idegenben.”

Steven Beacom (Észak-Írország, Belfast Telegraph)

„Görögország és Románia továbbjutását várom, Észak-Írország, Magyarország és Finnország száll harcba a harmadik helyért. Az utóbbi időszak gyenge eredményei után ismét egy kis optimizmus költözött a szurkolókba, mindenki azt mondja, elértük a mélypontot, ennyire rosszak már nem lehetünk, el kell indulnunk felfelé. A csoport megnyeréséről nem is álmodhatunk, de a harmadik hely elérhető. A szövetségi kapitányunk nem örült annak, hogy három idegenbeli mérkőzéssel kezdünk. Négy Premier League-játékosunk van, és ez jó alap, de a többiek nem játszanak rendszeresen a klubjaikban, ez gondokat okoz. Nagy kérdés, hogy ki lesz a gólfelelős, miután David Healy visszavonult a válogatottól.”

(Forrás: NSO, fotó: Reuters)

 

This entry was posted in Hírek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.