A Pozsár-Matyasovszki duó revansra készül a Csepregi-Galambos kettős ellen

evez_Matyasovszki Dániel egyesben

Matyasovszki Dániel a hosszútávú idénynyitón, egypárban jól szerepelt

 Minden versenynek, minden egyes versenyszámnak megvan a maga tétje. Nincs ez másként az evezésben sem. 

Az olimpiai bajnokságokon négyévente ez a sportág adja a harmadik legtöbb indulót. E tény ismeretében érthető, hogy evezésben különösen nehéz már az olimpiai kvalifikációt is kiharcolni. Ezek után örvendetesnek mondható, hogy egy számban – a férfiak könnyűsúlyú kétpárevezős kategóriában – két olyan egységünk is van, amelyeknek már előzetesen azért kell ádáz csatákat vívniuk egymással, hogy a győztesek a kvalifikációs viadalokat megelőző nemzetközi versenyeken képviselhessék Magyarországot.

A Csepregi Gábor-Galambos Péter egység két hete megnyerte az első tájékoztatót a Velencei tavon riválisával, a Pozsár Bence-Matyasovszki Dániel duóval szemben. A visszavágóra a Szeged Maty-éri evezőspályán, a hétvégén esedékes Simády Béla nemzetközi evezős regatta műsorának egyik számaként kerül sor, mégpedig szombaton. A jochapress.hu a szegediek egyik reménységét, Matyasovszki Dánielt kérdezte.

„Megvallom, egy kicsit még ma is hitetlenkedve állok a sukorói pályán történtekkel szemben” – így az 1992-ben született Matyasovszki. „Párommal, Pozsár Bencével ugyanis minimum két és fél hajónyi hátránnyal értünk célba, ami elég tetemes különbség. Annál is inkább nehezen éltem meg ezt a vereséget, mert előzőleg mi a győzelemben bizakodtunk.”

– Hogyan jutott el idáig, hogy a legjobb felnőttekkel csatázhat a minél jobb szereplésért?

„Tízévesen, 2002-ben kezdtem evezgetni, hogy azután nyolc esztendő elmúltával az idő közben visszavonult Radics Bencével kétevezős hajóban első helyen végezzünk az Olimpiai Reménységek Tornáján. Előzőleg 2009-ben az ifjúsági Vb-n egypárban 9. helyen zártam, 2013-ban pedig az U23-as Vb-n Pozsár Bencével a könnyűsúlyú kétpárevezősök mezőnyében a 4. helyet szereztük meg.

– Nyilván utólag ízekre szedték az elvesztett 2000 méteres futam felvételét. Milyen tanulságokat szűrtek le, miért kaptak ki Galamboséktól?

„Elsősorban technikailag maradtunk messze a várakozások alatt, de a lassú rajt is „betett” nekünk. Már a táv negyedénél, tehát 500 méternél legalább egy hajóhossznyi hátrányban voltunk. Ez nyomasztólag hathatott mindkettőnk számára és innen kezdve már nem úgy mentek a dolgok, ahogyan reméltük, ahogyan terveztük. Fontos észrevétel: a víz a Velencei tavon sem kedvezett, s most is hasonlóan hullámosra számíthatunk. Igaz, ez mindkét pár számára plusz nehézséget jelent.”

– Mit tettek azért, hogy a visszavágón kedvező eredmény születhessen, hogy kiegyenlíthessenek?

„Sokat edzettünk, a ritmusváltásokat is gyakoroltuk, s azon vagyunk, hogy kiharcolhassuk a harmadik erőpróba elérésének lehetőségért. Sajnos, a számunkra hazai pályán, Maty-éren valószínűleg ismét „rossz vízen” kell majd lapátolnunk.”

– Ha netán mégsem sikerülne nyerniük, mit tervez a versenyidény további erőpróbáit illetően?

„Erre most még csak feltételes módban gondolok. Amennyiben vesztenénk, úgy szeretnék az egypárevezésre koncentrálni és kijutni az U23-as világbajnokságra, majd a felnőtt Eb-n való részvételt is megpályáznám.”

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.