A sportbizottság új elnöke félti a kenu olimpiai részvételét

Bohacs ZsoltNyáron garantáltan megérkezik a 15 milliárdos állami támogatás a kiemelt sikersportágak szövetségeihez, társasági adókedvezményből 20 milliárd áll idén az öt csapatsport rendelkezésére – mondta a parlament Sport- és turizmusbizottságának új elnöke. 

Bohács Zsolt szegedi Fideszes képviselő a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában jelezte: a testület küzd a birkózás olimpiai programon tartásáért és elismerte, hogy a kajakkal ellentétben a kenu szakág ötkarikás jövőjét is félti.

„Az elmúlt időszakhoz képest most van a legtöbb pénz a sportban, a támogatások mértékét tartani kell. Nyártól garantáltan megérkezik a 15 milliárdos támogatás az egyéni sikersportágakba, nagyon remélem, hogy nem butaságokra költik majd a többletforrásokat. A csapatjátékok idei társasági adótámogatási kerete pedig összesen 20 milliárd forint, amit azért korántsem egyszerű lehívni, megszerezni. A röplabdának logikailag egyértelműen a csapatsportok közt volna a helye, valószínűleg az „eredménytelensége”, nézettsége miatt nem kerülhetett be a tao-körbe, erre nem látok egyelőre lehetőséget, talán ha majd jelentősen emelkedik a sportágban a nézőszám” – mondta el Bohács Zsolt sportbizottsági elnök.

„Én még pontosan nem tudom sportágakra lebontva az idei támogatásokat, de elsősorban a londoni olimpia lesz a mérőszám, a legtöbbet a kajak-kenu kaphatja. Hogy egykori sportágam olimpiai részvétele veszélybe kerülhet valaha? A kajak kizárt, a kenu sajnos talán, ott szűkebb az érdeklődés a világban. Egyelőre a kenu is maradni fog szerintem, lehetőséget ad az is, hogy a lányok is elkezdték ezt a szakágat” – tette hozzá a Fideszes politikus.

„A sportmúlt nyilván közrejátszott a bizottsági elnöki megbízatásomban, bár eddig elsősorban ügyvédként a jogi szaktudásomra volt szükség a parlamentben. Először az év terveit kell átnéznünk és a legaktuálisabb a fellépés a birkózás olimpiai programon maradása érdekében, hátha sikerül nyomást gyakorolni a sportág megtartásáért. Van egy határozatunk már, ennél sokkal többet aligha tehetünk, bár egyes indítványok a kormány lépéseit sürgetik, ám a kormány nem léphet ebben az ügyben, nincs jogköre. A sportbizottság viszont ma is egyeztet a birkózó szövetséggel” – jelezte megbízatásáról és teendőiről.

Bohács saját városa sportügyeire is kitért: „Szegeden komoly intézményfejlesztések várhatóak tao-pénzekből: ígéret van egy hatezer férőhelyes új futballstadion építésére, épülhet a Pick Szeged számára egy új kézilabdacsarnok, valamint felújítják a vízilabdázók uszodáját – ha minden jól megy, 2014-ig három sportlétesítményt is felavathatnak nálunk.”

Forrás: DIGI Sport / Reggeli Start

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.