A Székely Vágta győztese indul a Nemzeti Vágtán is

lo_Székely Vágta, Zsigmond JánosFelsőlemhényben az 582. szám alatt lakik a huszonkilenc éves Zsigmond János gazdálkodó, aki idén megnyerte a Székely Vágtát tízéves, Timpex Amata nevű versenylovával. Szeptember 20-án és 21-én a budapesti Nemzeti Vágtán a hivatalos előfutam első három helyezettje, Lemhény, Gyergyószentmiklós és Szotyor, valamint Sepsiszentgyörgy lovasa képviseli Székelyföldet.


Zsigmond János elmondta: amióta az eszét tudja, a család mindig tartott lovat, kilencéves kora óta lovagol. Timpex Amata az első versenylova, ez ideig igavonó állatokat tartott. Jelenleg négy lovuk közül a két fekete kancát igavonásra használják, Timpex Amata mellett egy negyedik éves herélt csikójuk is van. A győztes hátast az idei év elején vásárolta a nyíregyházi Tim­pex lovardától. Január 28-tól dolgozik vele. Amatát Gajdó Zsolttól hozta el – akinél bértartásban helyezték el –, miután Bódi Albert barátja ajánlotta neki a tavalyi Nemzeti Vágtán látott kancát.

– Idén több győzelmet is aratott…
– Megnyer­tem a húsvéti ha­tárkerülést Hol­ló nevű lovammal, egy hétre rá, búzaszentelő vasár­nap Nyujtódon ugyancsak Hol­ló­val második lettem. A Székelyvéckei Vágtára már Timpex Amatával jelentkeztem, és második lettem. Két­ségtelenül, idei legnagyobb győzelmem a Székely Vágta. Szá­mí­tottam rá, nagyon bíztam a lovamban, rengeteget edzettünk együtt, habár elég nehezen szoktunk össze, de a sok munkának meglett a gyümölcse.

– Hogyan készül a Nemzeti Vágtára?
– Két hetet pihent a ló, szabadon volt a hátsó kertben. A héten kezdem vele az edzéseket, heti négy alkalommal. Csütörtökön és vasárnap pihenés, a többi nap pedig kemény munka. Na­pi másfél óra lovaglás következik. Be­járjuk a környező hegyeket, mezőket.

– Kik támogatták?

– Elsősorban a felsőlemhényi Páll Lajost említhetem meg, aki anyagilag segített abban, hogy megvásárolhassam a versenylovat. A Vágtára a lemhényi állattartók egyesülete neveztetett be, a marosszéki vágtán való részvételben Mike Lajos és Páll Lajos támogatott.

– Milyennek látja a versenyt?
– A mezőny elég kemény volt, erős ellenfelekkel. Amata kitűnően viselkedett, látszik, hogy versenyló. Csütörtök este már levittem az Óriáspince-tetőre, és érdekes módon vasárnap estig nem is evett, habár ott volt a zab előtte, nem törődött vele. Végig a versenypályára figyelt, minden idegszálával a megmérettetésre összpontosított. Ami­kor hazaértünk, akkor nyugodott meg igazán, most már eszik rendesen, nincs vele gond.

– Tudomásom szerint tagja a Székely Virtus Egyesületnek.
– Ez így igaz, közel egy éve vagyok tagja az egyesületnek Pál Olivér hagyományőrző hadnaggyal együtt. A kökösi csata felelevenítésében is részt vettem, majd a kézdialmási napokon vonultam fel huszáregyenruhában.

– Milyen eséllyel indul a Nemzeti Vágtán?
– Nehéz ezt előre megjósolni, hiszen ott nagyon komoly lesz a mezőny, de legalább a középdöntőbe szeretnék bejutni. Megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni belőle.

(Erdély.ma/Háromszék)

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.