A teniszszövetség cáfolja Márkyt, aki Bukarestben is tornaigazgató lesz

Márky Jenő és Babos Tímea - Fotó: Kiss György/hungariangp.hu

Márky Jenő és Babos Tímea – Fotó: Kiss György/hungariangp.hu

A Magyar Tenisz Szövetség megdöbbenéssel olvasta a Márky Jenő által kiadott nyilatkozatot az MTI-n, mely a Hungarian GP WTA torna Bukarestbe költözése kapcsán jelent meg.Márky Jenő állításait kénytelenek vagyunk határozottan visszautasítani, hiszen az általa leírtakkal szemben az igazság az, hogy az MTSZ – az EMMI Sportért felelős államtitkárságával és a MOB-bal közösen – többször is kezdeményezett tárgyalásokat arra vonatkozóan, hogy miként lehetne továbbra is Budapesten tartani a WTA tornát. Annak fényében, hogy a torna joga magántulajdon, a végső döntést a tulajdonosnak – Márky Jenőnek – kellett meghoznia, minden további szereplőnek pedig tiszteletben kell tartania a döntését.

Az MTSZ fontosnak tartja tisztázni azt is, hogy mindig is nagyra becsülte Márky úr munkáját, a WTA tornát pedig rendkívül nagy értéknek tekintette, annak itthon tartásáért minden józanésszel elképzelhetőt megtett, azonban sem az MTSZ anyagi lehetőségei, sem az állami támogatási rendszer nem teszi lehetővé, hogy egy magánrendezvényt – minden szakmai beleszólás, felügyelet és joggyakorlás nélkül – 50-60millió forintokkal támogasson.

Legutóbb 2013 év végén ültünk le közösen az államtitkárság és a MOB vezetőivel, a torna jogtulajdonosával, azzal a szándékkal, hogy olyan megoldást találjunk, melynek eredményeként a verseny joga részben vagy egészben az MTSZ-hez kerül, ezzel megteremtve annak a lehetőségét, hogy komolyabb anyagi támogatásban részesüljön a verseny, a hosszú távú szakmai felügyelet pedig biztosított legyen.

2013-ban az MTSZ feltétlen támogatását adta ahhoz, hogy a verseny 30 milliós állami támogatásban részesüljön, így lehetővé téve, hogy a verseny megrendezésre kerüljön. Sajnálatos módon a selejtezőt teljesen, a párost pedig részben törölte Márky úr, ezzel több magyar fiatal játékost megfosztva attól a lehetőségtől, hogy pályára léphessen. Szomorúnak tartottuk, hogy ezen lépéséről előzetesen nem egyeztetett az MTSZ-szel. Már csak azért is, mert a verseny szakmai értéke akkor valódi érték, ha a magyar játékosoknak segítség, ugyanakkor ki kell mondanunk, hogy jelenleg két-három játékosunk van, akinek valódi lehetőség a verseny főtáblája, a többieknek – egyelőre – jó tapasztalat a selejtező szintje, így még fájóbb volt a döntés.

Úgy gondoljuk, hogy nagyon sajnálatos, hogy éppen a Fed kupa rendkívül sikeres megrendezése után tesz ilyen nyilatkozatot Márky úr, amikor éppen a világ élvonala Budapesten vendégeskedett, az Egrokorr magyar csapat pedig minden várakozáson felül teljesített, tehát olyan időpontban igyekszik magándöntését a Magyar Tenisz Szövetségre hárítani, amikor éppen több inspiráló élményt tudtunk a nézőknek, gyerekeknek, családoknak és versenyzőknek egyaránt adni.

A – most már bukaresti – WTA torna jogtulajdonosa Márky Jenő. A versenyt az MTSZ minden lehetséges eszközével támogatta, sőt amikor úgy tűnt, hogy a tulajdonos valóban nem tudja már megrendezni a versenyt, az államnál közbenjárva tárgyalásokat kezdeményezett arra vonatkozóan, hogy átvegye a versenyt kellő állami garanciákkal. Márky úr azonban még csak ajánlatot sem volt hajlandó meghallgatni, hanem saját döntése értelmében elvitte a versenyt Bukarestbe, ahol továbbra is versenyigazgató lesz.

Úgy gondoljuk, hogy nagy veszteség érte a Magyar Teniszsportot ezzel a lépéssel, ugyanakkor a magyar játékosoknak idén legalább 6, de reményeink szerint 10 felnőtt nemzetközi pénzdíjas versenyen lesz lehetősége a pontszerzésre, ezzel akár 20-nál is több fiatalt tudunk elindítani a nemzetközi pályafutásában.

Forrás: Huntennis.hu

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.