A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vendége volt Mocsai Lajos és Kovács Péter

Varjú_Mocsai_KovácsA Magyar kézilabdázás két, ugyancsak markáns egyénisége – Mocsai Lajos és Kovács Péter – volt a vendége a Mátyásföldön működő Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör csütörtök esti összejövetelének főszereplője. A beszélgetés a megszokott, élénk érdeklődés közepette zajlott és magától értetődő módon szinte végig a kézilabdázás volt terítéken.

 

A két, sikeres pályafutás ugyan két, külön szálon futott az elmúlt évtizedek során, de voltak közös kapcsolódási pontok is bennük. Az első, valóban említésre méltó évszám az 1982 volt. Ekkor huszonnégy órán belül egy férfi és egy női magyar kézilabda bajnokcsapat – a Budapesti Honvéd és a Vasas SC – egyaránt a csúcsra ért. Mindkét klub ugyanis megnyerte a mai Bajnokok Ligája jogelődjének, a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjét. Kovács Péter a Honvéd játékosaként, Mocsai Lajos pedig a Vasas edzőjeként ünnepelhetett.

Három és fél évvel később, 1986. februárjában, a svájci világbajnokságon már Mocsai Lajos volt a férfi válogatott szövetségi kapitánya, a nemzeti együttesnek egyik oszlopa pedig az a Kovács Péter, aki – mint elmesélte – törött alkarral játszotta végig a Vb-sorozatot. Kovács ekkor már a Bundesligában szerepelt, ahova a szöuli olimpiát követően Mocsai is követte – a Lemgo szakvezetőjeként.

A sikeres múlt mozaikjainak felidézése mellett kiemelt szerep jutott a beszélgetés során a napokban indult Nemzeti Kézilabda Akadémia intézményének. Mocsai Lajos többek között hangsúlyozta az ismert szlogent: „a sport stratégiai ágazat”. Folytatva a gondolatot, a sportra költött összegek többszörösen megtérülnek az ország lakosságának egészségi mutatóiban. Márpedig Magyarországnak e téren bőven van behozni valója a nyugati országokkal szemben, amelyek hasonló korú polgárai átlagosan 30 százalékkal jobb fizikai állapotnak örvendhetnek a mieinknél.

Varjú_Mocsai_közönség

Természetesen szóba került a balatonboglári akadémia néhány, legfontosabb adata is. Az egykori vasutas üdülő négy hektáros területén találhatók az objektumok. Rövidesen birtokba vehetik a lakók a 70×78 méteres alapterületű csarnokot, amelye egyszerre három, kézilabda gyakorló pályát tudnak kialakítani. A legmodernebb erősítő gépekkel felszerelt kondícionáló terem pedig az európai élvonallal is versenyképes. Mocsai örömteli tényként közölte, hogy a serdülő fiú és leány válogatott keretek tagjainak fele már az akadémia bentlakó tanulói közé tartozik, ahol a szakmai fejlesztéssel párhuzamosan a kiművelt emberfők nevelése és a személyiség fejlesztése is a kiemelt tennivalók sorát gyarapítja.

Végül az is szóba jött, hogy mi is a helyzete Kovács Péternek, aki az akadémia szerződtetett tanára, s akit Vetési Iván MKSZ-elnök a balsikeres, hazai ifjúsági világbajnokságot követően azonnal felmondott. Az akadémia igazgatója, Mocsai Lajos megismételte korábbi kijelentését, mely szerint mindent el fog követni azért, hogy az általa nagyra tartott Kovács Pétert megtarthassa az akadémia állományában.

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.