A Veszprém nehéztüzéreivel nyert, a Ferencvárosnál a kapuscserék sem segítettek

kezi_Fazekas Nándor

 Fazekas Nándor ezúttal is kitűnően védett

   Felemás eredményeket hozott a vasárnap a nők, majd a férfiak kézilabda Bajnokok Ligája mérkőzése. Amíg a Ferencváros vereséget szenvedett a podgoricai katlanban, s ezzel búcsúzni kényszerült a BL további küzdelmeitől, addig a Veszprém ugyancsak idegenben, Celjében is képes volt meggyőző fölénnyel nyerni a szimpatikus szlovén házigazdákkal szemben. Előbb a Ferencvárosról kérdeztem Kovács Péter felkért, állandó szakértőnket.

„Az FTC jól felkészült, ezt az első félidőben a pályán is bizonyította. Előbb nagy lövő párbajban állt helyt, majd a játékrész második részében kialakult, egyre nagyobb küzdelemben sem maradt alul. A második 30 perc során viszont mind többször engedték a hazaiakat átlövésből lőni, aminek azután meg is lett a negatív hozadéka. Döntőnek bizonyult, hogy amíg a montenegróiaknál jól bejött a Woltering-Zdenic kapuscsere, addig a magyar oldalon Elek Gábor hiába váltogatta Abramovicot és Szikorát, egyikük sem tudott maradandót alkotni.”

FTC2_Tomori

– A kapusok közötti nyilvánvaló különbség mellett mi befolyásolta még markánsan a végeredmény (21-29) kialakulását?

Tomori Zsuzsa játéktudása alapján vitán felül a világ egyik legjobbja, ám ennek a ténynek a pályán történő megjelenítéséhez sokkal jobban kell fegyelmeznie önmagát. Ami pedig az egész csapatot illeti, a Ferencváros a hazai bajnoki találkozókon nem tud felkészülni erre a folyamatos, rendkívül kemény védekezésre, amivel most szembe találták magukat. Így történhetett meg, hogy az 50. perc

magasságában már nyilvánvalóvá lett a két rivális közötti fizikai erőbeli különbség.”

A Rail-Cargo Hungáriának tehát maradt a KEK-sorozata, ami az előzetes várakozások, latolgatások, merész jóslatok után mindenképpen csalódást jelent. A másik, ugyancsak a BL-ben érdekelt magyar gárda, az MKB-MVM Veszprém viszont tovább szárnyal. Vajon miként értékeli a történteket Kovács László mesteredző, aki 1968-ban szerepelt az első alkalommal összehívott világválogatottban is?

„Ha a legtömörebben summázni akarnám a látottakat, akkor azt mondanám: könnyű lovasság csatázott nehéztüzérséggel! A Celje ugyanis ügyes csapat, amely szép, kimondottan látványos kézilabdát játszik, de az egyes embereinek hiányzik a tömege ahhoz, hogy szorosabb meccset játszhasson egy Veszprém szintű együttessel. A biztos veszprémi siker (31-26) fő részese az első féllidőben Ilic volt, aki szinte egyedül lőtte a gólokat. Térfélcsere után sokat lendített a csapaton, amikor Ortega beállította Ugaldét. A veszprémiek fölénye a második 30 perc közepétől egyre nyilvánvalóbb lett, mivel a celjeiek ereje egyszerűen elfogyott. A Veszprém viszont nagyon jól megszervezte a védekezését, aminek hatékonyságához nagyban hozzájárult a csereként beállt Fazekas Nándor kitűnő kapusteljesítménye.”

– A Veszprém ellentmondást nem tűrő módon megy előre a BL-ben. Mit gondol, mire vihetik majd a BL-négyes döntőjében?

„A „legelején” már senki senki ellen nem mehet biztosra. Aki megnézte a DIGI tévén szombaton a német Bundesliga rangadóját, a Hamburg- Flensburg összecsapást, az láthatta, milyen jó csapatok vannak a német pontvadászatban. A németek ellen a Veszprém és a Barcelona egyaránt hátrányos helyzetből indulhat majd, hiszen sokkal gyengébb bajnokságon „nevelkedve” kellene felkészülniük a várhatóan jóval nagyobb igénybevételre.”

kezi_Lékai Máté

– Januárban nagyon nehéz Európa-bajnoki sorozat vár a magyar férfi válogatottra, amelyben kulcsszerep jutha a Celje irányítójának, Lékai Máténak is. Az ő produkcióját hogyan értékeli?

„Lékai a játékstílusának megfelelő, jó helyre került Celjébe, ahol ez alkalommal is szép dolgokat mutatott be. Bíztatónak látom a jövőjét, erőssége lehet a nemzeti együttesnek.”

This entry was posted in Blog, Egyéb and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.