A vízilabda több lehet egy balkáni játéknál

Farago TamasFaragó Tamás a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a vízilabdát érintő reformokról. Ő a labda és a pálya mérete, illetve a nevezett játékosok száma mellett a versenynaptáron is változtatna.

Több mint 20 éve küzd már Faragó Tamás is azért, hogy változtassanak a vízilabda szabályain, örül, hogy elindult valami. Úgy érzi, ha a képernyőn keresztül nem jön át, milyen érdekes sport a vízilabda, ott valami nem stimmel. Szerinte több akcióra és sztárokra van szükség. A mostani reformok egyelőre a 2015-ös és 2016-os világliga-sorozatot, illetve a 2016-os ifjúsági világversenyeket érintik. Az egyik változás, hogy a férfiak is kisebb labdával játszanak. „Az a labdaméret, amivel játszanak a felnőttek hihetetlen ügyességet, testi adottságot igényel, amelyre mondhatni a vízilabdázók 15-20%-a alkalmas, 80-85%-a nem” – árulta el, amihez hozzátette, a változás azért üdvözítő, mert így fordul az arány, többen tudják magabiztosan játszani a játékot. A medenceméret csökkentésével pedig további több 10 ezer uszodában lehet majd űzni a sportágat.

 „Nem az a fontos, hogy húszan szerepeljenek, hanem, hogy az első 6-7 többet játsszon, a néző minél többet lássa őket” – mondta Faragó arról, hogy a mérkőzésekre 13 helyett 11 nevezhető. Úgy véli, ezzel kiszorulnak az ütőemberek a csapatokból, és ez is segíti azt a folyamatot, hogy igazi sztárok szülessenek.

Montreal olimpiai bajnoka szerint az európai szövetségben még most is ellenállás van a szabályváltoztatásokat illetően. „A LEN, mint európai hatalom nem akart változást. Ezek az emberek csak elsősorban arra törekszenek, hogy ott maradjanak, igazából ez a stagnálás az ő pozíciójukat biztosítja. Eközben a világon mások úgy gondolták, hogy lehetne ebből egy jó játékot, egy világjátékot csinálni. A FINA csak hozott egy döntést, amin Európában mindenki meglepődött – nyilatkozta erről. A FINA, mint erő, illetve az amerikai kontinens és Ausztrália meghatározó lehet abban, hogy a teszt után véglegesek legyenek ezek a módosítások. – A balkáni játékból lehetne csinálni valami sokkal többet. Nem akarom a saját sportágamat degradálni, de az, hogy szerbek, a horvátok, a magyarok, a montenegróiak küzdenek az első helyért, az a világ sportját tekintve nagyon partikuláris” – tudtuk meg Faragótól. Szerinte a győztesek nagyvonalúságára is szükség van ilyen esetekben, bár nem gondolná, hogy az erőviszonyokat jelentősen átírja pár szabályváltozás.

Ő a versenynaptáron is módosítani. „A hazai bajnoki mérkőzéseket nyáron, áprilistól-októberig kellene játszani, a világeseményeket az olimpia kivételével mind novemberben kellene rendezni. Így a vízilabda visszanyerné szezonális jellegét, a tévécsatornák minden nap tudnák közvetíteni, mikor nincs foci, kosárlabda vagy kézilabda” – vallja Faragó Tamás.

Sport TV

 

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.