Amputálást szenvedett, állami támogatásra jogosult a győri kosaras, Natasa Kovacevic

kosár_Natasa Kovacevic

Az UNI Győr női kosárlabdacsapatának egyik legsúlyosabb sérültje, Natasa Kovacevic (piros mezben) ugyan nem léphet többet pályára, hisz bal lábát térd alatt amputálni kellett, a magyar államtól számíthat a segítségre – olvasható a blikk.hu-n..

A fiatal szerb kosarast jelenleg egy belgrádi kórházban ápolják. Kovacevic “szerencséje”, hogy a baleset időpontjában éppen egy mérkőzésre utazott társairól, így üzemi balesetet szenvedett el.

A győri vezetők elmondása szerint Kovacevic a legmagasabb, 100 százalékos rokkantsági fokozatba sorolható, emiatt életjáradékot kap a magyar államtól.

A sportoló szerződése valószínűleg csak szeptember 1-től volt érvényes, megkapta a munkavállalási engedélyt és természetesen bejelentették a társadalombiztosításnál. Kontraktusa jövő májusig köti az alakulathoz, egészen addig 90 %-os táppénzben részesül.

“A játékos a támogatásokat az orvosi vizsgálati eredményeit bemutatva tudja kérvényezni az illetékes hatóságoknál. Az összeg mértéke függ a rokkantsági besorolásától” – árulta el dr. Eperjessy István orvos szakértő. – “Baleseti járadékot kaphat a társadalombiztosítótól, ez korábbi fizetésének átlaga lehet. Az Államkincstár utalja a fogyatékossági támogatást, ez az öregségi nyugdíj 60-80 százaléka. A rehabilitációs intézetektől a megváltozott munkaképességűek segélye vehető igénybe, ez jelenleg a 2012-es minimálbér 50 százaléka.”

(Forrás: blikk.hu, fotó: MTI)

 

 

 

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.