Aprópénzért gyémántot vett az UTE

foci_Bardhi Enis, 440

Aprópénzért szerződtette az Újpest három évre a mindössze 169 centis macedón-albán csatárt, Enis Bardhit, hazája U19-es és U21-es válogatottja tagját, aki a Fradi elleni, vasárnapi derbin a mezőny egyik legjobbja volt.

Hozzávetőleg a 215. Újpest–Ferencváros derbit (a helyszíni műsorközlő 215-öt emlegetett, egyes lapok 214-es, mások 213-as sorszámról írtak) játszották vasárnap, amelynek legvalószínűtlenebb hőse egy 19 éves, macedón állampolgárságú, albán etnikumú, de a svédországi Malmőből, a másodosztályú Prespa Birlik csapatától érkezett csatár volt, bizonyos Enis Bardhi. A lilák által 2-1-re megnyert mérkőzésen a pöttöm támadó lőtt egy hatalmas kapufát szabadrúgásból, igazából lefoghatatlan volt, bár egy nagy helyzetet elpuskázott.

A lefújás után Bardhi folyékony angolsággal magyarázta, hogy rendkívül motiváltan lépett pályára, s mindenképpen nyomot akart hagyni a derbi történetében. Sikerült neki. Amikor edzőjét, Nebojsa Vignjevicet kérdeztük, honnan kerítették a srácot, a szerb tréner Kovács Zoltán sportigazgatóhoz irányított, mondván, övé az érdem.

„Köszönöm edzőnk bókját, amelyre annyiban szolgáltam rá, hogy Enis külföldi kapcsolataim révén került a látókörünkbe. Amikor Nebojsával megtekintettük a játékos ügynökétől kapott videót, nem volt szükségünk arra, hogy végignézzük, néhány perc után egymásra pillantottunk, és szinte egyszerre mondtuk ki: jöhet” – idézte fel a sportigazgató az egy hónappal ezelőtti jelenetet, amely olyannyira meghatározta Bardhi sorsát, hogy az Újpest mindjárt hároméves szerződést kínált a fiatalembernek.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy nagyon olcsón jutottak hozzá Bardhihoz. „Csak a macedóniai nevelő klubjának kellett fizetni némi költségtérítést, ettől eltekintve szabad státusú volt, mint ahogy korábbi nagy fogásunk, az azóta továbbadott Nikola Mitrovic is. Szerencsés természetű, nyílt tekintetű fiú, hamar befogadták a többiek, amit angoltudása is elősegít, no meg a délszláv nyelvek ismerete” – mondta a sportigazgató. Azért figyelmeztetett: a derbinek vasárnap este fél hétkor vége lett, most már a szerdai, Haladás elleni Magyar Kupa-meccsre, majd a pápai bajnokira kell készülni.

Hogy ne legyen maradéktalanul jó Kovács Zoltán kedve, felvetettük: az Újpest kispadján kizárólag külföldi játékosok ültek, szám szerint heten. Hogy is van ez? „Csak úgy, hogy – el kell ismernünk – gyenge az utánpótlásunk. Arra viszont büszkék vagyunk, hogy a kezdő tizenegyben hét magyar labdarúgó kapott helyet. De tény, hogy korosztályos csapataink színvonalát mindenképpen fel kell hoznunk, mert a szurkolók is a saját nevelésű játékosokkal tudnak igazán azonosulni.”

(mno.hu/Ch.Gáll András)

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.