Atlétikai Eb: Mo Farah diadala

Vernon_FarahA kétszeres olimpiai bajnok Mo Farah nyerte a férfi 10 ezer métert a zürichi atlétikai Európa-bajnokság szerdai versenynapján. Koroknai Máté az elődöntőben fejezte be szereplését 400 méter gáton, a tízpróbázó Zsivoczky Attila a 17. helyen végzett.

A brit sztárfutó egyértelmű esélyesnek számított annak ellenére, hogy a felkészülése nem volt ideális. Maratoni bemutatkozása Londonban nem sikerült, majd egészségügyi problémák miatt a Nemzetközösségi Játékokon sem indult. A franciaországi magaslati edzőtáborban azonban újra formába lendült, ezt bizonyította a Letzigrund Stadionban is.

Az első körök végén még csak a mezőny végén kocogott, majd felfutott az élen haladókhoz. A két kenyainak született török futó, a címvédő Kemboi Arikan és Ali Kaya megpróbálta lerázni, de nem sikerült. A többiek kezdtek szép lassan leszakadni, miközben az élboly a törökök és Farah vezetésével rótta a köröket.

Tíz körrel a vége előtt hétfősre szűkült az élboly, benne az idei európai ranglistaelső belga Abdi Bashivval. Az utolsó körben aztán Mo Farah elindította a hajrát, a célegyenesig a kenyai-törökök még próbálták befogni, de az utolsó 50 méteren már biztosnak tűnt a győzelme. Sőt, Ali Kaya a második helyről is lecsúszott, mivel Andy Vernon lehajrázta, azaz kettős brit siker s

Holland arany női 100 méteren

A holland Dafne Schippers győzött a nők 100 méteres döntőjében a zürichi atlétikai Európa-bajnokság szerdai versenynapján.

Schippers 11.03 másodperccel vezeti az idei európai ranglistát, de pontosan ennyit futott a francia Myriam Soumaré is, így kettejük párharcáról szólt a klasszikus sprintszám. A 27 éves francia jobban rajtolt, de Schippers féltávtól feltartóztathatatlanul jött előre, végül tisztán nyert 11.12 másodperccel. Soumaré 11.16-tal lett második, meglepetésre a brit Ashleigh Nelsonnak jutott a bronz (11.22), míg a címvédő bolgár Ivet Lalova (11.33) csak ötödikként ért célba.

Schippers honfitársa, a legendás Fanny Blankers-Koen sikereit szeretné megismételni, aki 64 éve 100 és 200 méteren is diadalmaskodott.

Zsivoczky 17. tízpróbában

A tízpróbázó Zsivoczky Attila a 17. helyen végzett a zürichi atlétikai Európa-bajnokság szerdai versenynapján.

A 37 éves versenyző a 18. helyen várta az utolsó számot, az 1500 méteres futást, és nyolcadikként ért célba idei legjobbjával, 4:33.04 perccel. Ezzel 725 pontot gyűjtött, összesítésben pedig 7646 ponttal a 17. helyen zárta a kétnapos versenyt.

Zsivoczky csaknem tíz évvel a 2005-ben szerzett világbajnoki bronzérme után ismét sikeresen fejezett be egy tízpróbát, pedig két éve már gyakorlatilag felhagyott a versenyzéssel.

Az aranyérmet a 2008-ban olimpiai ezüstérmes fehérorosz Andrej Krausanka (8616) szerezte meg az orosz Ilja Skurenyov (8498) és a német Kai Kazimirek (8458) előtt.

Koroknai Máté kiesett 400 méter gáton

Koroknai Máté az elődöntőben fejezte be szereplését 400 méter gáton a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon szerdán.

A junior korú, 21 éves versenyző bravúros futással, egyéni legjobbját megjavítva jutott tovább kedden az előfutamból. A fináléra nem volt reális esélye első felnőtt világversenyén, hiszen futamában övé volt a legrosszabb egyéni csúcs (50.33 mp).

A felénél még jól tartotta magát a Debreceni SE atlétája, de a hajrára elfogyott az ereje, s végül 50.95 másodperccel, utolsóként ért célba.
“Egy kicsit zavart, hogy majdnem 50 percet csúszott a műsor, s így csaknem két és fél órát kellett melegíteni. A hosszú egyenesben nagy volt a szembeszél, ez sokat kivett belőlem, és a végére elfogyott a +kakaó+” – mondta az MTI-nek Koroknai Máté.

Hozzátette: ez volt a 17. futása 400 gáton idén, s örül, hogy ismét sikerült 51 másodpercen belüli időt elérnie.

(MTI)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.