Az Európa-bajnok Bácsi Péter ingázni fog a 75 és a 80 kiló között

Bácsi Péter (HUN)_FTC    Bácsi Péter (kékben) imponálóan birkózott

Bácsi Péter 2008-ban Eb-első és olimpiai ötödik helyet szerzett kötöttfogású birkózásban, de utána egészen múlt vasárnapig nem tudott hasonló magas szinten teljesíteni, többek között a súlyos sérülései miatt. Ám most, hogy nem kellett fogyasztania, elkerülte a baj, s úgy robogott fel újra a kontinens csúcsára, hogy pontot sem csináltak rajta.

– Mondhatjuk, hogy a kedvenc országa Finnország? Hat éve Tamperében, most meg Vantaában szerzett Eb-címet – fordult Deéák Zs9igmond(Magyar Nemzet) a Ferencváros klasszisához.
– Tényleg még közelebb került a szívemhez ez a hely, de van egy olyan érzésem, a közeljövőben nem rendeznek olimpiát vagy vb-t errefelé. Úgyhogy azért remélem, lesz még olyan ország, ahol nyerni tudok.

– Összehasonlítaná egymással a két kontinensdiadalát?

– Nem nagyon lehet, annyira különbözött a helyzet. 2008-ban abszolút meglepetésnek számított a győzelmem, az volt az első Eb-m, s csak titkon reménykedtem az éremben. Most viszont az esélyesek közé tartoztam, miközben a birkózás jelentős változáson ment keresztül a szabályok és a súlycsoportok területén is. Azt mondhatjuk, jelenleg mindenki keresi a helyét.

– Amit ön a 80 kilóban talált meg, ez viszont nem olimpiai súlycsoport. Melyik kategóriában tervezi a jövőjét?
– Harmincéves elmúltam, s minél idősebb az ember, annál nehezebben fogyaszt. Bár a 74 helyett 75 kg-ban húzták meg az új határt, így nyertem egy kilót, abban maradtunk az edzőimmel, hogy az Eb-ken 80 kg-ban, a vb-ken 75-ben indulok. Ám ez azért még nem biztos, szólnak érvek amellett is, hogy az őszi világbajnokságra se fogyasszak le, hiszen korábban emiatt értek sérülések.

– Valóban, a 2012-es londoni olimpián szemtanúja voltam, amikor szétment a térde, aztán tavaly is megsérült, így ki kellett hagynia a hazai rendezésű világbajnokságot. Ilyen pechszéria után milyen érzés volt újra a csúcsra jutni?
– Nagyszerű, hiszen sokáig semmi sem jött össze, mindig elcsúsztam valamin, s már nagyon ki voltam éhezve a sikerre. Mivel nem kellett fogyasztanom, figyelnem a tíz-húsz dekákra, megkönnyebbültem, sokkal jobb testi és lelki állapotban birkózhattam.

(Forrás: mno.hu/Deák Zsigmond, fotó: JochaPress.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.