Az MLSZ megelőzhette volna a Jobbik színrelépését!

Érdeklődéssel olvastam a Magyar Nemzet április 5-i, pénteki számának sportoldalán az egyik lapszéli hírt, mely szerint „A FIFA-hoz fordul a Jobbik”. Első pillanatban el sem tudtam képzelni, ugyan mit keres a FIFA hatalmas embereinél az egyik magyar parlamenti párt, hiszen sportrovatokban (bármely más lapnál is) a legritkább esetben szoktak parlamenti, vagy azon kívüli politikai formációk feltűnni.

Nos, tágra nyílt szemekkel futottam végig a sorokon, amelyekből azután kiderült a lényeg: előbb Kolozsvárott égettek magyar zászlót a Rapid Bukarest szurkolói, majd Amszterdamban, a holland-román Vb-selejtező idején, a lelátón rongyégetésnek minősítették a Kolozsváron történteket. Ugyanazon a kifüggesztett szövegen pedig az RMDSZ-t etnikai terrorizmussal illették.

Itt két dologról van szó, az RMDSZ-téma elsősorban román belpolitikai ügy. A magyar zászló égetése azonban már igenis Magyarországra is tartozik. Miután a FIFA a tavaly szeptemberi, budapesti, barátságosnak minősített, magyar-izraeli válogatott labdarúgó találkozón elhangzottak miatt súlyos büntetést rótt ki az egész magyar sporttársadalomra azzal, hogy zárt kapuk mögött kellett lejátszani a Románia elleni Vb-selejtezőt, bárki fokozott érzékenységgel fogadhatja a hasonló, a magyarok elleni provokatív eseményeket. Mert hogy a magyar zászló elégetése nyilvánvalóan ebbe a kategóriába tartozik, ezt aligha vitatja bárki is.

A szomorú és elgondolkodtató dolog az, hogy ezek a magyarellenes események nem tegnap történtek meg, és feltehetően hivatalos magyar tiltakozás – legalábbis olyan szinten, mint amit most a Jobbik felvetett – nem történt. Ugyancsak feltehetően a legkülönfélébb módon elmarasztalják majd a Jobbikot, mondván, miért veri bele az orrát ilyesmibe. Pedig fellépésüket elsősorban a leginkább érdekelt MLSZ megelőzhette volna azzal, ha mindjárt a vitatott eseményeket követően erélyesen fellép a magyar érdekek védelmében.

Megint más kérdés, amennyiben az MLSZ tényleg síkraszállt volna, a FIFÁNÁL akkor sem biztos, hogy bármi is történik. Világosan látható ugyanis, hogy ahány eset, annyiféle mércével mérnek a FIFA hatalmasságai. A Beitar Jerusalem pályáján a törzsszurkolók ugyancsak minősíthetetlen módon – és nem is egy alkalommal – „tiltakoztak” a klub által megvásárolt két, muzulmán játékos szereplése ellen. Amikor pedig az egyik gólt merészelt lőni, a Beitar kemény magja tüntetőleg kivonult a lelátóról. Ilyenkor a Beitar pályáját is be kellett volna tiltani, de ennek híre még nem ért el hozzánk.

Látható tehát, hogy az MLSZ esetleges panasza egyáltalán nem biztos, hogy értő fülekre talált volna a FIFA illetékeseinél, de ha megteszik, akkor legalább megelőzik azt, hogy egy kimondottan sporteseményhez kapcsolódó témában politikai párt jogosan hallathassa a hangját.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.