Az MLSZ tényleg a szurkolókért van? Nyílt levél Csányi Sándornak!

Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt levelet írt Csányi Sándornak, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének, miután maga is a szurkolókkal együtt látogatott el a Kaposvár-Újpest mérkőzésre. A fideszes politikus szerint a magyar futball jövője érdekében kezdeményeznie kellene a regisztráció felfüggesztését. A levelet a facebook profilján tette közzé, melyet változtatás nélkül közlünk.

 Csányi Sándor, Elnök
Magyar Labdarúgó Szövetség

Tisztelt Elnök Úr!

Abból a meggyőződésből írok Önnek, hogy egy valami biztosan közös bennünk, a labdarúgás iránti rajongás és a magyar futball ügye iránti elkötelezettség.

A szurkolói regisztráció végrehajtásával kapcsolatban fordulok Önhöz politikusként és magánemberként egyaránt. A regisztrációról szóló törvényt a magyar országgyűlés elfogadta, így annak végrehajtásáért mindenki a maga szintjén felelős.

Lehet vitatni azt, hogy ez a törvény jó vagy sem, lehet kezdeményezni a módosítását, akár az eltörlését is, lehet más megoldásokat javasolni helyette – erre egy demokráciában mindig van lehetőség. De akár jó elgondolás a regisztráció, akár nem, biztosítani kell minden törvénytisztelő és jegyet vásárló (vásárolni akaró) focirajongó számára azt, hogy megfelelő, kulturált, kényelmes körülmények között biztathassa csapatát a meccs első pillanatától az utolsóig. Ez az MLSZ felelőssége!

A jelenleg zajló magyar nemzeti bajnokság eddigi fordulóinak tapasztalata azonban az, hogy jelenleg nem adottak a regisztráció technikai feltételei!

Ez kiderül a hivatalos és félhivatalos tudósításokból, szurkolói portálokon feltöltött fotókból, beszámolókból. Személyes tapasztalatom is az volt, hogy a legutóbbi Kaposvár-ÚFC mérkőzésen a kezdőrúgás elvégzésekor még legalább 80-100 vendégszurkoló várakozott a jegyvásárlásra. Tekintettel arra, hogy megközelítőleg 250 vendégszurkoló volt jelen, ez több, mint katasztrofális! Volt, aki másfél óra sorban állás után jutott be a mérkőzésre. Egy jegy kiállítása másfél-két percet vett igénybe az MLSZ által biztosított alvállakozó által. (Egy pénztáros, egy “hitelesített” gép, akadozó nyomtató, stb.) . Elnök Úr! 250, azaz kétszázötven szurkoló bejutását nem tudták megoldani!

A helyszínről telefonon beszéltem az MLSZ biztonsági főnökével, aki azt felelte, nem tud mit tenni (!). A mérkőzés MLSZ ellenőre a kérésem ellenére sem jött ki megnézni a kialakult helyzetet és rendezni azt (!). Mindössze a félidőben szánt időt a szurkolókra, más néven a FIZETŐ NÉZŐKRE!

Sajnos azonban ez nem elszigetelt jelenség, több, ehhez hasonló esetről tudunk olyan helyszíneken, ahol regisztrált jegyvásárlás volt előírva!

Úgy gondolom, egyetért velem abban, hogy az biztosan nem szolgálja a magyar labdarúgás ügyét, ha a szurkolókat nem engedik be a meccsekre, vagy ellehetetlenítik a bejutásukat!

A Magyar Labdarúgó Szövetség célja nyilván nem lehet más – ez feladata is egyben – mint a futball népszerűsítése. Ehhez kapják az adófizetők pénzét! Teljenek meg a lelátók, legyen minél több szurkoló. Ehhez mindent meg kell tenni, nem csak a játék színvonalának emelését, hanem az igényes infrastruktúra kiépítését, a közönségbarát rendezés biztosítását!

És mindenekelőtt meg kell becsülniük azokat a kitartó szurkolókat, akik a mostani színvonal mellett (a Magyar focinak ártó kupaszereplések ellenére) is kijárnak a meccsekre, mi több, az ország távoli pontjaira is hajlandók elutazni a csapatukért, a magyar fociért!

A probléma megoldásában az MLSZ-nek nyilvánvalóan felelőssége van!

Az MLSZ van a szurkolókért és nem fordítva!

Ezért sporttársi tisztelettel arra kérem, tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az MLSZ a klubokkal együttműködve megteremtse – regisztrációval vagy anélkül – a jóízű szurkolás feltételeit minden mérkőzés helyszínén!

Ameddig ez nem valósul meg, addig úgy vélem, a magyar futball jövője érdekében kezdeményeznie kellene a regisztráció felfüggesztését!

Bízva elkötelezettségében, üdvözlettel:

Wintermantel Zsolt
Újpest polgármestere, magyar futballszurkoló

Forrás: NB1.hu

This entry was posted in Egyéb and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.