Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós a Dakar részvevői között!

Ungvári Miklós bukósisakbanTöbb mint négyszáz induló vesz majd részt a január 5-én rajtoló Dakaron, a világ legnehezebb tereprali-versenyén, amelyen az autósokra 9374, a motorosokra és quadosokra pedig 8750 kilométer vár. A mezőnyben lesz az olimpiai ezüstérmes judós, Ungvári Miklós is.

A szervezők közölték a legfőbb adatokat a 35. Dakarról, amelyre immár hatodszor kerül sor Dél-Amerikában. A motorosok számára kialakított útvonal első alkalommal érinti Bolíviát, a rajt az argentin Rosarióban lesz, a cél pedig január 18-án a chilei Valparaisóban.

„A mostani Dakaron a kitartás játssza majd a főszerepet” – nyilatkozta David Castera, a verseny sportigazgatója. A párizsi prezentáción az is kiderült, hogy a tizenhárom mért szakasz összesen 4830 kilométert tesz ki, a motorosok és a quadosok csaknem negyven százalékban, azaz mintegy kétezer kilométeren más útvonalon haladnak majd, mint az autósok és a kamionosok.

Dakar útvonal, 2014-ben

Az esélyesek között a motorosoknál az ötszörös győztes francia Cyril Despres és a spanyol Marc Coma említhető, míg az autósoknál a motorral hatszor, négy keréken ötször első, címvédő francia Stephane Peterhanselre érdemes figyelni.

A quadosoknál és az autósoknál egyformán egy-egy magyar egység áll rajthoz, mégpedig a Sandlander Dakar Team csapatából. A quaddal versenybe szálló Somfai Mátyás azt mondta az MTI-nek, hogy bízik a felújított technikában: „Jelenleg nincs olyan porcikája a motornak, ami ne lenne új, ki is próbáltam már, terepen szintén nagyon jó, bízom benne, hogy sikeresen teljesíti a küldetést.” Hozzátette, az utolsó hónapban már csak a saját fizikai felkészülésére összpontosít.

Sebestyén Sándor Bognár Józseffel az oldalán harmadik alkalommal vág neki a Dakar-ralinak, s ezúttal elkíséri őket egy olimpikon is.

„Minden elkészült az indulás előtt, újak a futómű alkatrészei és egy plusz ülésünk is lett, amit Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó fog birtokba venni” – nyilatkozta Sebestyén az MTI-nek, s kiemelte, most már ők is csak a fizikai és mentális felkészülésre koncentrálnak.

(Forrás: MTI, fotók: Blikk, Origo)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.