Az ország 23 településén épülhet uszoda

tanuszoda_putnok-510x270A tervek szerint a következő tanévben már használhatják a tanuszodákat a gyermekek. A létesítmények azonban nemcsak a fiatalok, hanem mindenki előtt nyitva állnak majd.

A kormány uszodaépítési programjának részeként első körben 23 településen, mintegy hárommilliárd forintból épülhetnek uszodák – közölte az emberi erőforrások minisztere a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon, amikor letették a helyi uszoda alapkövét.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: az az új köznevelési rendszer, amelyben az állam vállalta a felelősséget, és a kezébe vette a köznevelési intézmények fenntartását, meghozza az első gyümölcseit. A miniszter az uszodaépítés mellett a tanterembővítésekre, az új iskolák, tornatermek, tornacsarnokok építésére is utalva hozzátette: abban a helyzetben vannak, hogy el tudnak készíteni egy olyan országos fejlesztési tervet, amelynek nyomán jelentősen fejlődhet a köznevelési infrastruktúra.

“Tavasszal döntött a kormány a köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program elindításáról. Az a cél, hogy európai színvonalú tantermek, tornatermek és tanuszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését. Petőfiszálláson, Bács-Kiskun megyében adták át az első új tantermeket, amelyek a köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program keretében épültek. Tanterem fejlesztésről országszerte 27 iskola esetében született döntés, tornaterem 25 helyen épülhet a program első körében. Az ország 23 településén jövőre kezdődhet meg a munka, és 700 ezer embert érint az uszodaépítési program. Borsod-Abaúj-Zemplénben Putnok mellett Mezőcsáton, Edelényben és Tokajban is lesz uszoda” – tette hozzá Balog Zoltán.

“Az uszodaépítési program lényege, hogy a ciklus végére nem lesz olyan magyarországi iskolába járó gyermek, aki nem tud” úszni – mondta a tárcavezető. Az új uszodák könnyűszerkezetes elemből épülnek, és jó időben szabadtéri medenceként is használhatók.

“Sportnemzet vagyunk és ebből sportolónemzetté kell válnunk” – mondta Balog Zoltán, hozzátéve, ezért vezették be a mindennapos testnevelést is.

“Olyan tanuszodákat terveztünk, amelyek egész évben ki tudják szolgálni a környéken élőket. A téli „félévben” fedett uszodaként, melegben, nyáron, iskolai szünetek idején nyitott strandként tudnak működni. Az uszodához egy fix építésű öltöző, illetve kiszolgáló épület tartozik, a medencéket pedig bontható, fémvázas sátortetővel lehet befedni ősztől tavaszig” – jelezte Vígh László miniszteri biztos, az üzemeltető Nemzeti Sportközpontok vezetője.

Két medencét használhatnak a sportolók, az egyik egy 80 centiméter mély, 10 méter hosszú és 6 méter széles tanmedence – a tervek szerint ebben kezdik majd az úszást a gyerekek, a víz nagyjából 32-34 fokos lesz. A másik medence pedig 25 méteres, 1,9 méter mély, 6 pályás feszített víztükrű medence, amelyik már nem csak tanulásra, hanem akár rövidpályás versenyek megrendezésére is alkalmas.

„Az új tanuszodákban – a mindennapos testnevelés mellett – mindenki más számára is biztosított lesz az úszás, a kikapcsolódás, a rekreáció és az egészségmegőrzés lehetősége” – hívta fel a figyelmet Vígh László.

A Nemzeti Sportközpontok az ország legismertebb, legnagyobb versenyuszodáit is üzemelteti, ez garancia arra, hogy megfelelő szakmai színvonalon tudnak majd működni hosszú távon is a tanuszodák, amelyeket a tervek szerint a következő tanévben már lehet majd használni.

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.