Balczó András 75. születésnapjának köszöntőjén is kerülte a frázisokat!

Balczó15_Balczó egyedülEgymást érték a gratulálók az Olimpiai Bajnokok Klubja és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület közös, csütörtök esti, budapesti összejövetelén, ahol a 75. születésnapjához érkezett, háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok öttusázót, Balczó Andrást köszöntötték. A házigazda, Takács Tibor az 1969-es, emlékezetes, hármashatárhegyi futást felelvenítő filmet követően egymás után szólította a  mikrofonhoz az illusztris személyiségeket. 

Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok, korábbi köztársasági elnök jelezte, hogy a kerek évfordulós születésnapokon is jelen volt, és még számos, hasonló alkalommal szeretne ott lenni. Ajándékba hozott egy példány alkotmányt, amelyből idézte a bevezetőt (“Isten, áldd meg a magyart!”), majd citálta a közösen alkotott jövőről, a fiatalokba vetett hitről szóló sorokat is.

Balczó10_Schmitt_Balczó

Simicskó István államtitkár egy előtte szólót helyesbítve azt mondta, nem csak azok jöttek el, akik Balczót szerették, hanem azok is, akik ma is szeretik őt. Az államtitkár Balczó kivételes sportolói egyénisége hangsúlyozása mellett az ünnepelt példás családi életét, tizenkét gyermeke felnevelését tartotta külön is említésre méltónak.

Balczó6_Simicskó_Balczó_Takács Tibor

Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkáraként kért szót. Felelevenítette saját, 1972-es élményét, amikor tízéves gyerekként szurkolta végig Balczó müncheni futását. Ma is élénken emlékszik arra, hogy akkoriban minden gyermek Balczó akart lenni…Nagy megtiszteltetésnek tarja, hogy ebben a minőségében gratulálhat egykori példaképének!

Balczó7_SzabóB_Balczó

Szeneczey Balázs Tarlós István főpolgármester képviseletében magát, Tarlóst idézte, aki szerint művészi és sportolói nagyság nincsen emberi nagyság nélkül. Éppen erre az alapgondolatra is hivatkozva választották 2011-ben Balczó Andrást Budapest díszpolgárává.

Balczó8_Nébald_Szeneczei_Balczó

Az Olimpiai Bajnokok Klubja elnökeként Nébald György kért szót. Szerinte Balczó András példaértékű életútja túlmutat a sporton. Elmesélte, hogy annak idején sporttársai nem feltétlenül örültek nevének hallatán. Mátraházán például amikor a Balczó-körön való futásra került a sor, elmaradt a tapsvihar, miként Balczó egyik kedvenc kalóriapótlóját, a mézes tejfölt is sokan fanyalogva töltötték magukba.

Balczó11_Pálvölgyi_Balczó

E két, rövid életkép felidézése oldotta a hangulatot, majd az öttusa szövetség korábbi elnöke, Szabó Lajos és a jelenlegi kapitány Pálvölgyi Miklós után az ünnepelt is megszólalt.

Balczó14_Benedek Ferenc_Medvegy Iván

 Benedek Ferenc(balról), Balczó András felfedezője. Mellette Medvegy Iván 

– Arra gondoltam, a sok dicséretet nem lehetne-e „bespájzolni” és mondjuk hetente egy-egy kis adagot felélni belőle – mondta Balczó. – A sikerektől való „megbüszkülést” és az eltévedés lehetőségét félretéve, inkább Szent Pál apostolt idézném, aki megkérdezi: „Mid van, amit nem kaptál?” Ezért is én ma is annak a fiatal legénynek érzem magamat, aki annak idején elindultam Nyíregyházáról, akinek a rá szakadt helyzettel gazdálkodnia kellett. Az embernek nem sikerre, hanem állapotra van szüksége, amit úgy lehet kifejezni: békesség, ahol nincs félelem, nincs tanácstalanság. Ezt lehet keresni, de aki zörget, az talál is – fejezte be rövid, gondolatébresztő mondandóját.

Balczó13_SDL_NémethF_BenedekG

Sákovicsné Dömölky Lídia, Németh Ferenc és Benedek Gábor

Az elhangzottakra mintegy válaszul Benedek Gábor, az 1952-es, helsinki olimpián győztes magyar öttusa válogatott tagja félhangosan csak ennyit mondott: „Végre valaki, aki nem frázisokat puffogtat!”

Balczó5_Császár Mónika_Köteles Erzsébet

Balczó András felesége, Császár Mónika és Köteles Erzsébet, a legidősebb hazai olimpiai bajnok 

A találkozó kötetlen beszélgetésekkel, eszem-iszommal folytatódott.

Balczó12_Schmitt_Pakucs_Gedó_Gelei_Ihász

Schmitt Pál, Pakucs János, Gedó György, Gelei József, Ihász Kálmán

Balczó2_Fábián_Szabó Bence

Fábián László, Szabó Bence

Balczó3_Simicskó_Buzgó

Buzgó József, Simicskó István

Balczó9_SzondyI_MartinekJ

Szondy István, Martinek János

Balczó16_Martinek_BaloghG_Maracskó

  Martinek János, Balogh Gábor, Maracskó Tibor

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.