Balczó András gondolatai a Széles Sándorról írott könyvről

Balczó András_2013, 440 JÓ

Balczó András köztudottan nem az a mindenki számára elérhető, „mosolycsekkre” dolgozó valaki. Ugyancsak megválogatja, kivel kerül közelebbi kapcsolatba. 

E tény előre bocsátásával érdekes lehet a hír: a háromszoros olimpiai- és tízszeres világbajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója a napokban meghívta budakeszi otthonába Széles Sándor mesteredzőt, Gyurta Dániel jelenlegi és Risztov Éva volt edzőjét. A találkozóra az adta az apropót, hogy Szélesről könyv jelent meg, „A halálraítélt” címmel.

Mivel a könyv bemutatójára Balczót is meghívták, ő pedig nem jelent meg, ezért a jochapress.hu még azon a napon felhívta és rákérdezett: miért maradt távol az eseményről? Balczó András azt válaszolta: a könyv ismeretének hiányában felesleges lett volna ott lennie, viszont annak elolvasását követően szívesen megosztja véleményét. Balczó állta is adott szavát és elmondta gondolatait, az alábbiak szerint:

„Széles Sándor ebben a könyvében a Fentlévő védelmét, segítségét nem igénylő, a Golgota hegyéről mit sem tudó ember kilátástalan küzdelmét írja le. Ezzel egyben nemzeti létünk állapotát is mintázza. Megkönnyebbedik majd az élete, ha megtudja, hogy a belé szorult nagy akarás az Isten ajándéka. A rá nehezedő felelősséget, a megnövekedett elvárásnak megfelelést ugyanis önerőből nem lehet elhordozni: ez előbb-utóbb összeeséssel végződik. Ha majd eljön számára a belátás pillanata, az lesz a lélek násza. Egyébként pedig – amint a 49. Zsoltár 13. versében olvashatjuk – „Az ember, ha nincs benne belátás, akármilyen gazdag, olyan mint az állat, amelyre pusztulás vár.”

Balczó itt vett egy mély levegőt és más úton folytatta elmélkedését.

úszás_Széles Sándor_könyv, borító, 440

„A könyvben gyakori trágár szavakba menekülés nem jelent védelmet, pedig ezt sokan összetévesztik – mint Sanyi is – az őszinteséggel. Fentről kell az erőt kérni és az elért sikert Istennek köszönni! Ahogy ezt tanítványa, Gyurta Dániel is tette Londonban: égre mutató ujjával tudatta mindenkivel, hogy ki által győzött és ki győzött őáltala. A könyv címlapján ugyan Széles Sándor is felfelé, az égre mutat, a könyvben belül viszont azt mondja: materialista vagyok. Pedig a kettő együtt nem megy! Ezért ajánlom a 121. Zsoltár 1-2. versét támaszul:

„ Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem.”

Fel Sanyi! Fel magyarok!”

 

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.