Beckenbauer: Cruyff ára egymilliárd euró!

foci_Beckenbauer, Cruyff., 440

Negyven évvel az 1974-es Németország–Hollandia labdarúgó-világbajnoki döntő után párhuzamos interjút adott a Marcának a két gigász, Franz Beckenbauer és Johan Cruyff.

A nyáron volt negyven éve, hogy Münchenben a Német Szövetségi Köztársaság és Hollandia megvívta minden idők egyik legtragikusabb (már a hollandoknak…) világbajnoki döntőjét, amelyet 0-1-ről fordítva 2-1-re megnyertek a németek. A meglepetés nagysága talán csak az 1954-es döntő végkimeneteléhez volt fogható, milyen érdekes, hogy húsz évvel korábban is az NSZK volt az esélytelenebb fél.

A kerek évforduló apropóján – habár a döntőt nem szeptemberben, hanem július 7-én játszották a müncheni Olympia stadionban – a madridi Marca párhuzamos interjút készített a győztes németek és a Bayern München csapatkapitányával, Franz Beckenbauerrel és a világbajnokság MVP-jével, a legendás holland 14-essel, a vb idején már a Barcelonát erősítő Johan Cruyff-fal.

– Bayern vagy Barcelona? Melyik a nagyobb, híresebb klub?
– (Cruyff) Világszinten a Barcelona. Latin-Amerikában mindenki ismeri és követi a Primera División mérkőzéseit. A Barca mindig is nagyobb volt a Bayernnél, és szerintem most is nagyobb. (Beckenbauer) Egyetértek. A Barca a világon is vezető klub, a tradíciói révén. Már a 30-as, 40-es években híres volt, míg a Bundesligát csak 1963-ban alapították, azt megelőzően Bajorországban nem is volt világszintű futball.

– Pep Guardiola mit fedezett fel a Barca edzőjeként? Mi különbözteti meg őt a többi edzőtől?
– (Cruyff) Technikája és intelligenciája. Miután a Barca harmadik csapatát edzette, tudta, hogy mi a megfelelő edzésmunka a nagycsapathoz. Ez a tapasztalat a nehézségek legyőzésében nélkülözhetetlennek bizonyult. Ez a tapasztalat teszi őt a világ egyik legjobb edzőjévé.

– Jobb, mint José Mourinho?
– (Cruyff) Számomra igen. Guardiola általánosságban akarja javítani, fejleszteni a futballt, azért, hogy csapatát eljuttassa a következő szintre. Mourinho ezzel szemben mindenhol a saját képére akarja formálni a csapatát, és a legritkább esetben beszél az együtteséről, a játékosok kvalitásairól, a mentalitásukról.

– Szüksége van a Bayernnek a tiki-takára?
– (Cruyff) Érdekes, Guardiola sohasem erőlteti az általa elképzelt játékrendszert az aktuális csapatára. Elemzi, hogy mi a legjobb a klubja számára, melyek azok a specifikus részletek, aztán ezeket a csapat szolgálatába állítja. Nem véletlen, hogy a 2010-es világbajnokságot Spanyolország 6-7 olyan játékossal nyerte meg, akiket Guardiola adott a válogatottba, és 2014-ben Németország ugyanezt cselekedte. (Beckenbauer) Nem, nem hinném. Mindenből egy kicsi kell. A tiki-taka csak olyan játékosokkal lehetséges, mint Messi, Iniesta, Xavi. Ribéry és Robben sokkal inkább egyéni játékosok, individualisták. Másfajta futballról beszélünk.

A FIFA Messit választotta meg a vb legjobbjának Egyetért a döntéssel?
– (Cruyff) Nem. Nekem Toni Kroos volt a legjobb.

– Hiba volt elengedni őt a Bayernből?
– (Cruyff) Kroos távozása és a sérüléshullám után a Bayern leszerződtette Xabi Alonsót, aki egyelőre nagyszerűen megállja a helyét. Alonso roppant fontos a Bayernnek. Nagyon tapasztalt, és ezt újra meg akarja mutatni a világnak.

– Nem kockáztat a Bayern túl sokat a rengeteg spanyol leigazolásával?
– (Cruyff) Számomra ez az egész vita álszent és szemforgató. A Bayernben olyan játékosok vannak, akik nagyszerűek, és nem azért vannak ott, mert spanyolok, hanem a minőségük miatt. Ha Kroos elmegy, kevés játékos van a földön, aki pótolni tudná. Alonso ezen kevesek egyike. (Beckenbauer) Nem, egyáltalán nem. Spanyolország uralta egy évtizeden át a világ futballját. Hálásnak kell lennünk azért, amiért a Bayernt választották.

– Xabi Alonso 8-10 millió euróba került a Bayernnek. Mennyibe kerülne Cruyff a Madridnak?
– (Beckenbauer) Ha arra gondolok, hogy Ronaldo vagy Bale durván százmillióba került egyenként, akkor Johan ára valahol az egymilliárd eurónál kezdődne. (Cruyff) De téged sem tudna megfizetni a Madrid, Franz! Nemcsak szupersztár voltál, hanem verhetetlen csapatot is vezettél!

– Mit szólnak a spray-hez, amely rengeteget segít a bíróknak?
– (Cruyff) Nagy rajongója vagyok! (Beckenbauer) Benne voltam abban a FIFA-bizottságban, amely bevezette a spray-t. Amikor bemutattuk, mindenki kiröhögte. Ám villámgyorsan kiderült, mennyire hasznos.

(marca.com, mno.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.