Benedek Tibor: “Ma letette a névjegyét ez a csapat”

Vízilabda Eb - Magyarország-SzerbiaA magyar férfiválogatott két góllal nyert a szerb nemzeti csapat ellen a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján, a harmadik csoportkört záró csütörtök esti összecsapáson.
Róth Tamás fotóriportja

Az aktuális világbajnok magyar együttes és riválisa, az Európa-bajnok csatáját eleve csúcsjellegűvé avatta, hogy a sportági Európa-bajnokságok két legeredményesebbje került szembe. Magyarország eddig 12 aranyat, és 5-5 ezüstöt, illetve bronzot szerzett, míg Szerbia 5,9,5-ös összetételű medálgyűjteményre lehet büszke. A kontinensviadalokon – a legutóbbit, a 2012-est kivéve – az utóbbi bő egy évtizedben szinte mindig találkozott a két fél, s a mérleg nagyon is a vendégek oldalára billen el, akik a meccsek zömét megnyerték. 2001 óta öt szerb sikerrel egyetlen magyar siker áll szemben, ez utóbbi a 2010-es kontinensviadal csoportkörében született.

Az esti mérkőzés a Hajós uszodában, telt ház, hatezer ember előtt emberelőnyös helyzetek kölcsönös elpuskázásával indult. Már csaknem lepergett a teljes első negyed, amikor megszerezte és növelte is vezetését a Benedek Tibor szövetségi kapitány irányította csapat: pazar passzok után előbb Varga Dénes, majd – alig három másodperccel az első szünet előtt – Decker Ádám húzta a hálóba a labdát (2-0).

A második negyedben büntetőből szépítettek a szerbek, Gór-Nagy Miklós pompás bejátszás végén vette be közelről a szerb kaput (3-1). Aztán váratlanul cserével végleg kiállítottak egy szerbet és a magyar centert, Hárai Balázst, ez inkább a vendégeknek tett jót, akik rögtön ezután “sima” emberelőnyben betaláltak (3-2). A csata hevessége mit sem csökkent, s mindeközben Varga Dénes másodszor is eredményes volt, miután parádés csellel tisztára játszotta magát (4-2). Újabb magyar kiállításra következett szerb gól (4-3), majd hazai emberelőnynél Madaras Norbert balkeze villant (5-3).

A harmadik játékrész vendéggóllal kezdődött, de frappáns válaszként Vámos Márton, a csapat másik balkezese bombázott védhetetlenül a kapu bal oldalába (6-4). A következő – emberelőnyös – akció lezárásaként pedig ismét Madaras jött, akinek lövésére nem ért oda a rivális kapusa (7-4). A folytatásban Decker Attila hárított sokadszorra bravúrosan, még a hat az öt elleni játéknál sem tudtak közelebb zárkózni a szerbek, csupán a negyed legvégén (7-5).

A befejező nyolc percben szerb emberelőnyök maradtak ki, aztán magyar fórnál meglett a gól: a duplázó Vámos pattintotta a kapuba a labdát (8-5). Három perccel a vége előtt sokadik létszámfölényes lehetőségük egyikével éltek a vendégek (8-6), a magyar emberelőny viszont kimaradt. A szerbeké – amikor bő egy perc volt még hátra – szintén, így a Benedek-csapat nyert, s három forduló után is százszázalékos.

“Ez egy nagy mérföldkő az egész magyar vízilabda életében, bármi is lesz az eredmény ezen az Európa-bajnokságon, azt hiszem, ma letette a névjegyét ez a csapat” – nyilatkozta a lefújást követően az M1 csatornán Benedek Tibor, aki szerint ezzel a sikerrel, “el lehet felejteni, amiről az elmúlt tíz évben beszéltünk” a szerbekkel kapcsolatban.

Vízilabda Európa-bajnokság, férfiak, Bb csoport, 3. forduló:

SZERBIA-MAGYARORSZÁG 6-8 (0-2, 3-3, 2-2, 1-1)
Gól: Filipovics, S. Mitrovics 2-2, Gocsics, Csuk, ill. Madaras, Vámos, Varga Dénes 2-2, Gór-Nagy, Decker Á.

(MTI)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.