Berkes Ferenc sztrájkol, Rapport Richárd helyett lemondták az Eb-t!

sakk_Horváth Tamás_JP, pontos

       Horváth Tamás szövetségi kapitány

A férfiak sakkcsapat Európa-bajnokságát követően nem sok idejük van a magyar élsakkozóknak a pihenésre, hiszen 2014. nyarán már következik az újabb erőpróba.  A Varsóban elért, előkelő ötödik hely komoly rangot jelent, egyben kötelez is a majdani sakkolimpián való sikeres szereplésre. A legjobb magyar férfiak ugyanis korábban már három alkalommal is az élen végeztek a sakkolimpiák története során.

„Az Európa-bajnokságon az előzetes értékbecslés alapján a mieinket a 7-8. helyre sorolták, de játékosaink felülmúlták az Élő-pontok alapján velük szemben támasztott elvárást” – mondta a zalaegerszegi illetőségű csapatkapitány, Horváth Tamás. „Talán még előbb is végezhettünk volna, ha például az egyetlen, az örmények ellen 2,5-1,5-re elvesztett összecsapáson csapatunk legponterősebb játékosa, Balogh Csaba fél ponttal többet szerez a rivális világelsők közé tartozó sakkozója, Aronjan ellen. Összességében azonban így is elégedettek lehetünk az 5. hellyel.”

– Különösen akkor, ha azt is hozzátesszük, hogy nem a legerősebb válogatottat tudtuk csatába küldeni…

sakk16_Berkes Ferenc_Portisch Lajos     Berkes Ferenc(balról) Portisch Lajos társaságában

 “A jelenlegi legjobb, Lékó Péter éppen abban az időben szekundált a világbajnoki címét elvesztő indiai Anandnak. A kétségkívül a legjobbak közé már „beférő” Rapport Richárd még nem nagykorú, így helyette a „felnőttek” mondták, hogy az Eb idején már nem ér rá…Berkes Ferenc pedig azzal indokolta az Eb-csapattagságról való eleve lemondását, hogy az én kapitányságom alatt nem kíván a magyar válogatottban szerepelni. Ennek a döntésnek konkrét okával azonban mindmáig adós az egyébként kiváló eredményekkel rendelkező nagymester.”

– Az Eb-n nem csak hiányzók voltak, hanem felforgatott összeállítás is jellemezte a magyarokat.

„Almási Zoltán és Polgár Judit az első két tábláról önként mondott le és játszottak a 3-4. táblán. A szándék az volt, hogy alsó táblákon, viszonylag gyengébb ellenfelekkel szemben több pontot tudnak szállítani, ami be is jött. Almási nyolc partiból 5, Polgár Judit pedig ugyancsak nyolc partiból 5,5 pontot gyűjtött.”

– Az Eb-n tehát jól szerepelt együttesünk, de mi várható az augusztusban, a norvégiai Tromsőben

megrendezésre kerülő sakkolimpián?

„Még sokkal nagyobb harc, hiszen a Eb 38 válogatottjával szemben az olimpián minimum 150 nemzet indítja legjobbjait. Meggyőződésem, hogy Lékó Péter ambicionálni fogja a játékot, s mellette Rapport Ricsi is – akkor már alanyi jogú döntéssel – szeretne majd játszani. Így előállhat az a kellemes gond, hogy öt helyre hét kandidálónk lesz, ami jókora küzdelmet jelenthet az előcsatározások során, a csapatba kerülésért.”

– Ha már Norvégia szóba került, essen néhány szó a legújabb sakkvilágbajnokról, az éppen norvég Magnus Carlsenről is. Mivel tudta szinte lesöpörni a világbajnoki cím védőjét, az indiai Viswanathan Anandot?

„Carlsen azt játszotta, amit akart. Praktikus, eredmény centrikus és hihetetlen precíz játékával Anand nem tudott mit kezdeni. Az indiai nagymester egyszerűen még a közelébe sem tudott kerülni azoknak az állásfelépítéseknek, amelyekben ő igazán otthonos. Az utóbbi években egyre gyorsabban változó sakkjáték a fiataloknak kedvez, akik a számítógépek segítségével többet megjegyeznek, mint az idősebbek, a sakktábláknál pedig gyorsabban látnak, hamarabb hoznak érdemi döntéseket. Ennek a stílusnak kiemelkedően legeredményesebb képviselője Carlsen, aki így gond nélkül szerezte meg a világbajnoki címet.”

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.