Bolgár példaképe van a második olimpiájára készülő Heidum Bernadettnek

korcsolya, Heidum bernadett, Kovács Anikó

A Szocsira készülő magyar sportolókat a mob.hu sorozatban mutatja be. Ez alkalommal a vancouveri pontszerzőről, Heidum Bernadettről jelent meg írás. A rövidpályás gyorskorcsolyázó a decemberi, Universiade-érmekkel a gyűjteményében utazhat az ötkarikás játékokra. 

Heidum Bernadett 1988. május 26-án született Budapesten. Nevelőegyesülete a TRGSE, ma a Sportország SC versenyzője. Mestere Bánhidi Ákos és Telegdi Attila. Szeret moziba járni, hobbija még az olvasás és a zenehallgatás. Korábban a Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola diákja volt, ma a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hallgatója.

Példaképe a bolgár gyorskorcsolyázó és kerékpárversenyző, Evgenia Radanova, aki Salt Lake Cityben ezüst- és bronzérmet is nyert, Vancouverben hetedik helyen zárt, mindezek mellett részt vett az athéni olimpia kerékpáros versenyében is.

Bernadett, négy évvel ezelőtt, Vancouverben, a 3000 méteres váltó tagjaként pontszerző, 5. helyen végzett, 1000 méteren 9. lett. Második olimpiáján – a 2010-eshez hasonlóan – pontszerző helyen szeretné befejezni a versenyt.

Kiemelkedő eredményei közt, 2006. és 2013. között eddig 10 Európa-bajnoki és 3 Universiadé-érmet nyert.

2009-ben, a magyar váltó tagjaként Európa-bajnok lett, 2013-ban bronzérmet érdemelt, közben rendre hozta az érmes helyezéseket 500 és 1000 méteren, vagy a háromezres váltóval. A tavalyi világbajnokság ezer méteres számában hatodik lett.

Az egyetemisták seregszemléjén, az Universiadén eddig három érmet gyűjtött: 2011-ben, a törökországi Erzurumban, a 3000 méteres váltóval bronzot nyert, majd 2013 decemberében, Trentóban is remekelt, ahol a – Keszler Andreával, Kónya Zsófiával és Lajtos Szandrával alkotott – váltóval ismételt, 1500 méteren pedig második lett.

Fiatalon elismerték sportolói karrierjét: 2010-ben a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét kapta, többször az év gyorskorcsolyázójává választották.

Bernadettnek kisebb térdfájdalmak nehezítették a felkészülését a közelmúltban, de a gondos orvosi beavatkozás úgy tűnik, sikerrel járt.

Az olimpián 1000m, 1500m és a váltó számban szeretne indulni.

Az olimpia előtti következő megmérettetés várhatóan a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnoksága lesz január 17. és 19. között, Drezdában.

(Forrás: mob.hu, fotó: Kovács Anikó)

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.