Borkai Zsolt: Haragudtam Janicsra, de elszállt a düh

Borkai ZsoltDühös volt rá, távozásakor azért nem fogadta, de ma már nem haragszik Janics Natasára Borkai Zsolt MOB-elnök, aki példaképnek tekinti a városába, Győrbe települő kajakost. A DIGI Sport Reggeli Start című műsorában nyilatkozó Borkai jelezte: nem kell további lépéseket tenni a győri kézisek romániai mezgyalázása miatt; Fazekas Róbert diszkoszvető 100 milliós MOB elleni perét nevetségesnek tartja, jelezte azt is: a kiemelt sportágak éves támogatása 15-20 milliárd lesz.

„Azt érzem, hogy a tiltakozáson túl nem kell további lépéseket tenni a Görbicz-mez meggyalázása ügyében. Érthetetlen, hogy egy újság hogyan tudott rávenni sportolókat ilyesmire, akik korábban a fair play szellemében küzdöttek, most pedig kivetkőztek magukból. Felháborított, de tekintsünk előre: az incidens nem áshatja alá a sport területén kiváló román-magyar kapcsolatokat. Hangot kellett adni kifogásunknak, többet nem kell tenni, legfeljebb annyit: Veszprémben még sportszerűbben buzdítsuk a lányokat a Valcea elleni csütörtöki visszavágón. Nálunk nem lesz mezszaggatás” – mondta a román napilapban lefotózott sportolók botránya kapcsán Borkai.

A MOB-elnök győri polgármester kitért a Janics-ügyre is: „Janics Natasa érkezése erősíti Győr kajakfellegvár-jellegét, szükség van rá, mint példaképre. Sosem pillantgatok hátra és nem vagyok haragtartó. Hogy dühös voltam-e rá, amikor elment? Hogyne, egyértelműen, ezért is nem fogadtam, de a harag elszállt már. Annyiban talán volt szerepem a visszajövetelében, hogy jeleztem: szívesen látjuk, az önkormányzat pedig albérletet keres számára. Még nem találkoztunk, de fogunk.”

„A MOB a sportállamtitkársággal most egyeztet a 16 kiemelt sportág szövetségeivel; május elsejére kell elkészülnie annak a kormány előterjesztésnek, amelyben pontosan szerepel ezen sportágak finanszírozása, stratégiája 2020-ig. A munkával 99 százalékban megvagyunk. Ha minden jól megy, júliustól indulhatnak a kifizetések: a számla vége összesen még nem mondható meg, de valószínűleg 15 és 20 milliárd között lesz az éves támogatás” – mondta el a sportfinanszírozás változásáról.

Szó esett Fazekas Róbert MOB elleni peréről is: „A per elkezdődött, bár kicsit megmosolyogtató, mert a MOB közgyűlés joga eldönteni, kiket küld ki az olimpiára, kvalifikációtól függetlenül. Kissé nonszensz Fazekasék elképzelése, amolyan amerikai pereket idéző próbálkozás; nem hiszem, hogy elveszíthetnénk vele szemben. Furcsa per, remélem, hogy kétszer doppingvétséggel lebukott versenyző nem tud nyerni a magyar bíróságon.”

Borkai Zsolt azt jósolja, a birkózás megmarad olimpiai sportnak: „Nagyon küzdünk a birkózás olimpiai programon tartásán, bár nem könnyű ez a verseny.  Vannak erős támogatók, hatalmas erők mozdultak meg a sportág érdekében. Szerintem inkább marad, mintsem levennék a programról.”

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.