Botrány a magyar korcsolyázóknál Szocsiban

korcsolya, Heidum bernadett, Kovács Anikó

Házon belüli botrányt követően a magyar női rövidpályás gyorskorcsolya váltó csak a negyedik helyen végzett a 3000 m-es elődöntőben a szocsi téli olimpia hétfői versenynapján. Ez azt jelenti, hogy a B döntőben folytathatja szereplését.

A Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa összeállítású négyes kifejezetten jól kezdett, az 500 méter selejtezőjében kiesett Keszler az élre állt, s ezt a pozíciót megtartotta Heidum is, de a második váltásnál a magyarok szinte rögtön visszaestek az aranyéremre is legesélyesebbnek tartott dél-koreai és kanadai staféta mögé. Innentől esély sem volt a továbbjutásra, mert a két favorit messze elhúzott, ráadásul az oroszok is megelőzték a magyarokat és hiába volt még sok hátra, a sorrend már nem változott.
“Ez nem az a váltó, amellyel érmet nyertem az Európa-bajnokságon és az Universiadén. Nemcsak az összetételére gondolok, hanem egyénekre lebontva. Erről viszont nem szeretnék beszélni, beszéljenek az okokról azok, akik illetékesek ebben, én nem fertőzöm az agyamat ilyen gondolatokkal” – mondta rendkívül feldúltan Heidum Bernadett az MTI érdeklődésére.

Blikk szerint a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-váltó tagjai között annyira megromlott a viszony, hogy már nem is köszönnek egymásnak. Ennek hátterében a csapat főnökének, Darázs Istvánnak azon döntése áll, hogy a Németországban Eb-bronzérmes csapatból, és abból a négyesből, amely az olimpiai kvalifikációt is kiharcolta, kivette Kónya Zsófiát és a saját lányát, Rózsát jelölte a ma pályára lépő négyesbe.

Darázs Rózsa csak tavaly novemberig volt a csapat tagja, akkor azonban nem sikerült a kvalifikáció, ezért bejelentette, hogy visszavonul. A sikeres kvalifikáció után azonban meggondolta magát, és elutazott ő is Szocsiba. A sikeres négyesből (Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra és Kónya Zsófia) az utóbbi nem szerepelhetett ma Darázs István döntése értelmében. 

Keszler Andrea szerint az nagy csalódás, hogy még az oroszoktól is lemaradtak, azaz velük sem tudták tartani a lépést, márpedig ha szeretnének valami komolyat elérni a B döntőben, akkor ezen változtatniuk kell jövő hét keddig.
Ez nem egy emberen múlott” – jelentette ki Keszler, utalva arra, hogy a megszokott összeállításhoz képest a 19 éves, betegségéből felgyógyult Kónya Zsófia helyett ezúttal Darázs Rózsa kapott szerepet. Hozzátette, ebben a futamban mindent elrontottak, amit csak el lehetett, azaz a kigyorsításokat és a váltásokat.

Keszler Andrea, aki tagja volt a négy éve ötödik helyezett váltónak is, azt mondta, szerinte a B döntőig teljesen rendbe jön Kónya és vele erősebb lesz a csapat. Megjegyezte, több mint egy hetük van összeszedni magukat, ez már többször sikerült a múltban is, így szerinte ezzel most sem lesz gond.

A jövő hét keddi B döntőben csak két riválisa lesz a magyaroknak, ugyanis Hollandiát kizárták az elődöntős futamában. Ez azt jelenti, ha magyar váltó csak az egyiket megelőzi a japán és az orosz négyesből, akkor Vancouver után ismét pontszerző helyen, azaz a legjobb hatban végez.

(Forrás: MTI, fotó: Kovács Anikó)

 

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.