Brazíliában már a lét a tét!

Eder_Ronaldo_600_300A mérkőzések számát tekintve máris a világbajnokság felénél tartunk, hiszen az első két fordulóban 32 mérkőzést rendeztek meg és ugyanennyi van hátra. Ennek ellenére csak most kezdődik igazán a vébé, hiszen a 3. fordulóban már végleg eldől a legjobb 16 mezőnye. Eddig kiesett két korábbi világbajnok Spanyolország és Anglia.

Az első két körben csak Hollandia, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Franciaország, Argentína és Belgium tudott két győzelmet begyűjteni. Bár nem mindegyik csapat jutott még tovább, azért meglepődnék ha ebből a hetes fogatból bárki is hiányozna a folytatásban.

De nézzük csoportonként mi a helyzet, hiszen hétfőtől a 3. fordulóban már egyidőben rendezik a mérkőzéseket, ami után véglegessé válik ki jut tovább.

Az A csoportban a Mexikó ellen gyengélkedő braziloknak le kell győzniük Kamerunt és csoportelsőként léphetnek tovább. A Horvátország-Mexikó párharc igazi ki-ki mérkőzés, a közép-amerikai csapatnak jó az iksz, de Rafa Marquezék biztosan nem játszanak majd döntetlenre. A horvátok Kamerun ellen megmutatták tudnak gólokat lőni, míg Mexikó 180 perc alatt mindössze egy gólt szerzett, igaz nem kaptak gólt Brazíliától. Mexikó mellett szól a “hazai” környezet és a szervezett védekezés, ám a harcos horvátokat sem szabad leírnunk.

A két gárda 12 évvel ezelőtt szintén világbajnokságon játszott utoljára egymás ellen. Akkor az 59. percben Boris Zivkovic kiállítást érő szabálytalankodása után Mexikó büntetőből szerezte meg a győztes találatot. A tizenegyest a mostani vébé előtt a válogatottságtól visszavonult Cuauhtémoc Blanco szerezte.

A B csoportban a már továbbjutott Hollandia és Chile játszik egymás ellen. A tét itt a csoportelsőség és az, hogy ki kerüli el Brazíliát. Ismerve Robbenéket biztosan nem szeretnének a következő körben azonnal összefutni a házigazdával, így kis arányú holland győzelmet várok. Amennyiben a brazilok is nyernek, úgy a legjobb 16 között a nagyon szimpatikus chilei csapat játszhat Brazíliával.

A C csoportban Kolumbia már továbbjutott, így “leahatják” a Japán elleni mérkőzést. Elefántcsontpartnak Görögország ellen “kötelező” a győzelem, ám az afrikai gárdának végre mutatnia is kéne valamit. Ráadásul Drogbáékat az ág is húzza, a Kolumbiától elszenvedett vereség után derült ki, hogy elhunyt Kolo és Yaya Touré szintén labdarúgó testvére. A fiatal játékos egy manchesteri kórházban hunyt el a rákkal vívott küzdelem után. A Touré testvérek ennek ellenére nem utaztak haza a világbajnokságról, vállalják a játékot Görögország ellen.

A D csoportban óriási meglepetésre Costa Rica már továbbjutott, így Anglia ellen pihenhetnek a “Gazdag Part” focistái. Uruguay és Olaszország azonban élet-halálharcot vív egymással Natalban. A két csapat az 1970-es világbajnokságon 0-0-ás döntetlent játszott egymás ellen, míg 20 évvel később Olaszországban az akkori házigazda taljánok nyertek 2-0-ra. A legjobb 16 között Toto Schillaci és Aldo Serena vette be Fernando Alvez kapuját. Egy éve a Konföderációs Kupa bronzmérkőzésén 2-2-es döntetlen és hosszabbítás után a dél-amerikai gárda nyerte meg a büntetőpárbajt. A rendes játékidőben Edison Cavani kétszer vette be Gianluigi Buffon kapuját. A tavalyi olasz gólszerzők közül Davide Astori és Alessandro Diamanti sem tagja a vébé-keretnek.

Az E jelű kvartettben a franciák két magabiztos győzelemmel biztosították be a továbbjutást. A második helyért Svájc és Ecuador van versenyben, mivel a galloktól elvárható, hogy Ecuador ellen sem engednek ki, így Svájc számára kötelező a győzelem Honduras ellen. Igaz a Manausban rendezett találkozón a klíma a közép-amerikai ország számára lesz kedvezőbb. A két csapat négy évvel ezelőtti vilábajnoki mérkőzése 0-0-ás döntetlennel ért véget. Dél-Afrikában szintén a csoportkör harmadik fordulójában játszottak egymás ellen, ám akkor már mindkét csapat kiesett, így nem volt tétje a mérkőzésnek.

Az F csoportban többé-kevésbé eldőlt minden, Argentína mellett nagy valószínűséggel Nigéria megy tovább. Ez a teória akkor dőlhet meg, ha Irán nyer a bosnyákok ellen és Argentína legalább két góllal legyőzi Nigériát. Nagy kérdés, ha Argentína-Nigéria 1-0 és Irán – Bosznia-Hercegovina is 1-0, akkor ki jut tovább. Ebben az esetben ugyanis az egyaránt 4-4 pontos Irán és Nigéria egyforma (1-1-es) gólaránnyal rendelkezne, ráadásul egymás elleni eredményük 0-0. Ekkor a FIFA kisorsolhatja a továbbjutót, ami világbajnokságról lévén szó, pikáns lenne…

A G csoportban papíron szinte minden lehet. Persze, ha az egyaránt 4-4 pontos Egyesült Államok és Németország döntetlent játszik egymás ellen, akkor mindkét gárda továbbjut. Ráadásul, mint tudjuk az amerikaiaknak Jürgen Klinsmann személyében német edzőjük van. Ha az USA nyer egy góllal, akkor a másik párharcban Ghánának már négy találattal kellene nyernie Portugália ellen. A fordított verziót nem érdemes számolni. Egy gólos német siker és egy gólos afrikai győzelem esetén az USA és Ghána között pontazonosság (4-4) és gólarány azonosság (4-4) állna fel. Viszont az egymás elleni párharcot 2-1-re az USA nyerte meg. A portugálok helyzete reménytelen. Cristiano Ronaldóék lehetséges továbbjutása akkor következne be, ha ők 3-0-ra nyernének Ghána ellen, míg Németországnak 2-0-ra kell nyerni az Egyesült Államok ellen. Ha az afrikaiak és/vagy az amerikaiak gólt szereznek Portugália kiesett.

Világbajnokságon 1998-ban Németország Andreas Möller és Jürgen Klinsmann egy-egy góljával nyert az Egyesült Államok ellen, míg négy évvel később Michael Ballack egyetlen góljával nyert a Nationalelf az USA ellen.

Végül a H csoportban Algéria és Oroszország játszik egymás ellen ki-ki mérkőzést, igaz az észak-afrikai csapatnak már elég a döntetlen a továbbjutáshoz. A belgák Dél-Korea ellen “pihenhetnek”.

This entry was posted in Hírek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.