Bronzérmes a kardozó Gémesi Csanád

Gemesi CsanadBronzérmet nyert a kardozó Gémesi Csanád a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon.

A tavalyi budapesti világbajnokság hetedik helyezettje a vb-győztes orosz Venjamin Resetnyikovval került szembe az elődöntőben, ahol közel állt a bravúrhoz. Az asszó elején ugyan nem találta a távolságot, több támadása is rövid volt, 1-4 után azonban felzárkózott, sőt a vezetést is átvette.

Az egyperces szünet 8-7-es állásnál kezdődött, aztán a pihenő után egy darabig felváltva születtek a találatok. Gémesi 10-10 után adott egy tust, majd még egyet, utóbbit azonban videózás után elvették tőle. 12-10 helyett így maradt a 11-10, azután Resetnyikov – egy Gémesi által erősen vitatott tussal – egyenlített, és előnybe is került, Gémesi pedig ekkor már nem tudott eredményes lenni. 11-14-nél bevitt még egy tust, az utolsó akció azonban az orosz kardozóé volt.

A versenyt Resetnyikov végül nem tudta megnyerni, miután a fináléban 15-11-re kikapott honfitársától, Alekszej Jakimenkótól.

A nap során korábban Gémesi, aki idén második volt a madridi világkupán, a főtáblán a lengyel Adam Skrodzki, majd a fehérorosz Aliakszandr Bujkevics ellen nyert, a negyeddöntőben pedig annál a francia Nicolas Rousset-nál bizonyult jobbnak, aki előzőleg az olimpiai bajnok Szilágyi Áront búcsúztatta.

Az élete legjobb egyéni eredményét elérő magyar kardozó a küldöttség második érmét szerezte Strasbourgban. Szombaton Rédli András nyerte a párbajtőrözők versenyét.

Gémesi Csanád: „Mondják a többiek, hogy holnap már elégedett leszek ezzel a bronzéremmel… Nem tudom így lesz-e, miután ez az első érmem felnőtt világversenyen. Most ugyanis még nem felhőtlen a kép, nagyon szerettem volna nyerni, ha idáig eljutottam. A legfontosabb asszóm a Rousset elleni negyeddöntő volt, legjobban pedig abban a csörtében vívtam, amikor kikaptam Resetnyikovtól. Őszintén mondom, szerettem volna, ha Áron megveri a tizenhat között a franciát. Egyrészt természetesen azért, mert a csapattársam. Másrészt, mert Áron ugyan egyértelműen jobb nála, de vele lehet vívni. Rousset pedig rendkívül kellemetlen ellenfél. Talán az döntött a javamra, hogy végig higgadt tudtam maradni. Úgy éreztem, sújtott egy-két tévedés, de felül tudtam ezeken emelkedni, és csak a következő tusra koncentráltam. Ez nem mindig sikerül, most viszont igen, és ez volt a győzelem kulcsa! Resetnyikovra nagyon készültem, és amit megbeszéltünk Mesteremmel, azt meg is tudtam oldani. Ugyanakkor nem véletlenül ő a világbajnok, nagyszerűen vívott, majd talán legközelebb sikerül nyernem ellene. Így alakult, szomorú persze nem vagyok, de holnaptól nem ezzel a bronzzal, hanem a szombati csapatversennyel fogok foglalkozni. Köszönöm szépen ezt a sikert elsősorban a feleségemnek, és utána az edzőmnek, a csapattáraknak és a családomnak!”

A végeredmény: 1. Alekszej Jakimenko, 2. Venjamin Resetnyikov, 3. GÉMESI CSANÁD és Kamil Ibragimov, …10. Szilágyi Áron, …16. Szatmári András, …31. Decsi Tamás.

A büszke Mester, Navarrete József, és a lassan már mosolygós tanítvány, Gémesi Csanád - Fotók: Hunfencing.hu

A büszke Mester, Navarrete József, és a lassan már mosolygós tanítvány, Gémesi Csanád – Fotók: Hunfencing.hu

Navarrete József: „Nagyon örülök Csanád sikerének, ez óriási eredmény. Persze, egy edző, ahogy a versenyző, mindig gondolkozik azon, hogy mit lehetett volna másként, jobban csinálni az elvesztett elődöntőben. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy Csanád az elmúlt két évben folyamatosan fejlődik, és most ismét lépett egyet előre. Tavaly a pesti vébén döntős volt, idén volt Világkupa második helye, és most bronzérmet nyert itt, Strasbourgban. És hiszem azt is, hogy még messze nem ez az út vége. Szeretném megköszönni ezt az eredményt Csanád nevelőedzőjének, Schubert Lászlónak, és az egész teamnek, amelyik itt Strasbourgban segít nekünk. Jöhet a csapatverseny!”

(MTI)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.