Budapesten díjazták a világ legjobb súlyemelőit

súly_Albegov + teljes 2

Két oroszt választottak 2013. legjobb súlyemelőjévé: Tatyjana Kashirina és Ruszlan Albegov csütörtökön a magyar fővárosban vehette át a World Weightliftingnek, az Aján Tamás irányította és budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) magazinjának a díját.

Az ünnepi esemény alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jelöltekre csaknem 60 országból több mint ötszáz érvényes online szavazat érkezett, s mind a plusz 75 kilogrammos Kashirina, mind a plusz 105 kilós kategóriában versenyző Albegov nagy fölénnyel végzett az élen.

súly_Albregovnál Aján és Kashirina 2
Az IWF elnöke, dr. Aján Tamás Tatyjana Kashirinával

Előbbi a múlt évben a nők közül egyedül volt képes világcsúcsra, ráadásul kettőre is, amellett a londoni olimpiai ezüst után a 2013-as wroclawi világbajnokságon parádés küzdelemben vette vissza az aranyérmes pozíciót kínai riválisától. Nem sokkal a vb után, a moszkvai „Elnök Kupán” állított fel 334 kilogrammal összetett világrekordot. A fogásnemi világcsúcsokat ugyancsak ő tartja: szakításban 151, lökésben pedig 190 kilóval, utóbbival szintén a múlt esztendei Vb-n rukkolt ki. Választási sikerének egyértelműségét jelzi, hogy több mint ezer ponttal nyert két honfitársa, a Wroclawban 75 kilóban első Olga Zubova és „bő” 1600 ponttal a tavaly a 63 kilogrammos kategóriában szintúgy világbajnok Tyima Turjeva előtt.

súly_Albegov, Aján, Jancsó 2
Ruszlan Albegov, dr. Aján Tamás elnök és Jancsó Kornél főszerkesztő

A férfiaknál ugyancsak nagy fölénnyel – 2460 pontot kiérdemelve – nyert Ruszlan Albegov, az ólomsúly 2013-as világbajnoka, aki a kétszeres olimpiai bajnok Hosszein Rezazadehnek, az iráni szövetség jelenlegi elnökének 472 kilós világrekordjához közelítő 464 kilogrammal lett világbajnok Wroclawban. A 2012-ben olimpiai bronzérmes Albegov mögött további két orosz végzett: több, mint 1100 pontos hátránnyal lett második a 85 kiló világbajnoka, Aptyi Auhadov és több mint 1300 ponttal kevesebbet gyűjtve harmadik a 94 kilogrammban vb-aranyérmes Alekszandr Ivanov.

A sajtótájékoztatón Némethné Móra Anikó vezető szerkesztő felidézte, hogy az első Év súlyemelője választást 1982-ben bonyolította le a World Weightlifting, a szavazásos versenyt a lap néhai főszerkesztője, Boskovics Jenő indította útjára. Halála után, 2010-ben emlékére Boskovics Jenő-vándordíjat alapított a lap: ezt kapja minden évben a legjobb női és férfi súlyemelő. Egyébként sokáig csak a férfiakra lehetett voksolni, az első női győztest 1991-ben avatták.

(Forrás: MTI, fotók: JochaPress)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.