Cibulkova lesz a 3. alkalommal finalista Na Li ellenfele

Dominika Cibulkova

Dominika Cibulkova – Fotó: ausopen.org

Először jutott be szlovák teniszezőnő az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság döntőjébe, Dominika Cibulkova Marija Sarapova, majd a román Simona Halep legyőzése után kiütötte Agnieszka Radwanskát is.
A lengyel és a szlovák lány elődöntője mindössze 1 óra 10 percig tartott. Az első szettben Dominika Cibulkova háromszor vette el ellenfele adogatójátékát, míg Radwanska 5 bréklabdából egyet sem tudott kihasználni, vagy ha fordítva nézzük a szlovák lány hárított öt bréklabdát. A folytatásban sem volt sokkal eredményesebb Agnieszka, újabb három bréklabdájából csak egyet tudott értékesíteni, végül 33 perc alatt elveszítette a második játszmát is.

Dominika Cibulkova öt évvel ezelőtt a Roland Garroson jutott először a legjobb négy közé Grand Slam-tornán, akkor Párizsban Szávay Ágnes, majd Marija Sarapova volt a vert mezőnyben, ám az elődöntőben Dinara Szafina állta az akkor még csak 20 éves szlovák lány útját. Cibulkova 2009 nyarán a világranglista 12. helyéig küzdötte fel magát.

Először lesz szlovák teniszezőnő  az Ausztrál Open döntőjében, a nagy elődök közül a prágai születésű Hana Mandlikova még csehszlovák színekben nyert kétszer Melbourne-ben (1980, 1987). Második alkalommal Mandlikova a már amerikai színekben versenyző Martina Navratilovát győzte le, amúgy a tenisz nagyasszonya 1975-ben még szinten cseh versenyzőként volt finalista az Ausztrál Openen, ám akkor még kikapott Evonne Goolagong Cawley-tól. Egy évvel később a szintén cseh Renáta Tomanová kapott ki az ausztrál klasszistól. Két döntőt veszített el a szintén prágai születésű Helena Sukova is (1984, 1989).

A kassai születésű Martina Hingis 1997 és 2002 között zsinórban hat Ausztrál Open döntőjében szerepelt, a sváci színekben teniszező játékos három finálét megnyert, majd hármat elveszített. Ennek ellenére Dominika Cibulkova példaképe nem a szlovák származású Hingis, hanem Kim Clijsters. A belga teniszezőnő egy elveszített finálé után 2011-ben a kínai Na Li legyőzésével nyert először és utoljára az Ausztrál Openen.

Ha már szóba került a kínai teniszezőnő, éppen Na Li lesz Cibulkova ellenfele a szombati döntőben. A kínai játékos tulajdonképpen sima két játszmában győzte le a torna legnagyobb meglepetését szolgáltató Eguenie Bouchard-ot. A kanadai játékos karrierje negyedik GS-tornáján jutott be a legjobb négy közé, Bouchard a Serena Williamst búcsúztató Ana Ivanovics legyőzésével jutott be az elődöntőbe.

A fináléban egymás ellen játszó Cibulkova és Na Li korábban négyszer játszott egymás ellen, mind a négy alkalommal a kínai teniszező nyert. Cibulkova mindössze egyszer, négy éve a madridi salakon tudta döntő játszmára kényszeríteni elenfelét. Na Li a már említett Clijsterstől elszenvedett melbourne-i finálé után tavaly Viktória Azarenkától kapott ki. Érdekesség, hogy a 2011-es Roland Garros-bajnoknő mindkét Ausztrál Open döntőjét egy megnyert játszma után veszítette el.

A már említett Evonne Goolagong Cawley zsinórban három elveszített finálé (1971-73) után nyert háromszor (1974-76), majd még egyszer (1977). Christ Evert is két elveszített finálé (1974, 1981) után nyert először 1982-ben Martina Navratilova, majd két évvel később Helena Sukova ellen. A spanyol Arantxa Sánchez Vicario két döntőt veszített el (1994, 1995), míg Justin Henin háromból veszített két fináléban, ám a belga teniszező először nyert 2004-ben honfitársa Kim Clijsters ellen, majd két évvel később Amelie Mauresmótól, 2010-ben Serena Wiliamstől kapott ki.

Ausztrál Open, nők, elődöntő:

Dominika Cibulkova (szlovák, 20.)-Agnieszka Radwanska (lengyel, 5.) 6:1, 6:2
Na Li (kínai, 4.)-Eugenie Bouchard (kanadai, 30.) 6:2, 6:4

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.