Costa Rica történelmi sikere

Costa Rica_600_300Costa Rica válogatottja 1-1-es döntetlen követően, 11-esekkel 5-3-ra legyőzte a görög csapatot a brazíliai labdarúgó-világbajnokság vasárnapi második nyolcaddöntőjében, ezzel története során először bejutott a legjobb nyolc közé.

Mindkét csapat a biztos védekezésre építette játékát, így az első félidőben mindössze egyetlen nagy helyzetet láthatott a közönség, Szalpingidisz ziccerét óriási bravúrral védte Navas.

A fordulás után szinte a semmiből szerzett vezetést Costa Rica, néhány pillanattal később pedig növelhette volna előnyét, de a játékvezető nem vette észre, hogy Toroszidisz kézzel ütött ki egy beadást a 16-oson belül, így a jogos büntető elmaradt.

52. perc: Bolanos kapott labdát a 16-os bal oldalán, visszajátszott a középen érkező Bryan Ruiz elé, a középpályás pedig rendkívül okosan belsővel a bal alsó sarokba passzolt (1-0).

Ezt követően a görögöknek kellett rohanniuk az eredmény után, míg a közép-amerikai együttes kedvére kontrázhatott. A 66. percben Duarte kiállítása miatt emberhátrányba került Costa Rica, de ezzel sem tudtak mit kezdeni a görögök, egészen a 91. percig, amikor is Papasztatopulosz egy kipattanót értékesítve csodával határos módon egyenlített.

 90+1. perc: egy felívelt labdára Gekasz csapott le a 16-oson belül, fordulásból lőtt, Navasról kijött a labda, Szokratisz Papasztatopulosz pedig öt méterről a hálóba lőtt (1-1).

A hosszabbításban hatalmas fölényben futballoztak az emberelőnyben lévő görögök, Mitroglu révén még a 122. percben is kicsikarhatták volna a győzelmet, de a támadó hibázott, így jöhettek a büntetők. Az egyetlen hibázó a görög Gekasz volt, így Costa Rica jutott a legjobb nyolc közé.

Costa Rica a negyeddöntőben a négy évvel ezelőtt döntős holland csapattal találkozik szombaton.

Nyolcaddöntő:

Costa Rica-Görögország 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) – büntetőkkel: 6-4
Recife, Pernambuco Aréna, 41 242 néző. Vezette: Benjamin Williams (ausztrál)
Gól: Ruiz (52.), illetve Papasztatopulosz (90+1.)
Kiállítva: Duarte (66.)
Costa Rica: Keylor Navas – Cristian Gamboa (Johnny Acosta, 77.), Oscar Duarte, Giancarlo Gonzalez, Michael Umana, Junior Diaz – Bryan Ruiz, Celso Borges, Yeltsin Tejeda (Jose Cubero, 66.), Christian Bolanos (Randall Brenes, 83.) – Joel Campbell
Görögország: Oresztisz Karnezisz – Vasszilisz Toroszidisz, Kosztasz Manolasz, Szokratisz Papasztatopulosz, Jose Holebasz – Jannisz Maniatisz (Kosztasz Kacuranisz, 78.), Jorgosz Karagunisz, Andreasz Szamarisz (Konsztantinosz Mitroglu, 58.) – Dimitrisz Szalpingidisz (Teofanisz Gekasz, 68.), Lazarosz Hrisztodulopulosz – Jorgosz Szamarasz.

(MTI)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.