Csanádi Árpád nevének választása telitalálat volt!

Csanádi13_koszorúzásKettős jubileum tette még ünnepélyesebbé a Csanádi Árpád Tizenkét Évfolyamos Iskola évenként megrendezésre kerülő „Csanádi Nap” eseménysorozatát. Rabi Ferencné igazgatónő bevezetőjében hangsúlyozta: ez alkalommal emlékeznek az intézmény névadójának, Csanádi Árpádnak 90. születésnapjára és egyben arra is, hogy fiatalon, éppen 30 éve távozott az élők sorából.

Az eseményen megjelent Csanádi Árpád özvegye, két fia és egy unokája is. Díszvendégként fogadták Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját, a Magyar Olimpiai Bizottság örökös, tiszteletbeli elnökét. Ott volt a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárnője, Jakabházyné Mező Mária is.

A névadó aulában függő domborművének megkoszorúzását követően a rossz idő miatt az épületben folytatódott az ünnepi program. Az igazgatónő beszédében többek között arról is szólt, hogy az 1989. május 25-én volt névadó ünnepségen éppen Csanádi Árpád özvegye és Schmitt Pál adta át az iskola kilenc növendékének a Csanádi Díjat.

 

-Az iskola megálmodója és Csanádi Árpád nevének felvételét javasló egykori igazgató, Schlegel Oszkár emlékének ápolására díja alapítunk, amelyet minden évben a legeredményesebb középiskolás fiúnak ítéljük oda – jelentette be Rabi Ferencné. – Változatlanul nagyon fontosnak tartjuk az olimpiai eszme gondolatának őrzését és erősítését. Ebben is sokat segítenek a már eltávozott olimpiai bajnokainkról elnevezett tantermek, melynek sorában az utolsó a Zsivotzky Gyula nevét viselő.

Csanádi13_elnökség

Ezt követően név szerint köszöntött valamennyi, ötkarikás magyar hőst, akik elfogadták a meghívásukat, majd felkérte Schmitt Pált ünnepi megemlékezése elmondására.

Csanádi13_Schmitt Pál beszél – Amikor valaki eltávozik közülünk, mindig elhangzik: emlékét megőrizzük. Ennek a szándéknak talán az egyik legszebb megjelenítése, amikor valakiről egy intézményt neveznek el. Csanádi Árpád választása telitalálat volt, amiért én személy szerint máig is hálás vagyok Schlegel Oszkár egykori barátomnak, akivel egyébként együtt járunk a Petőfi Gimnáziumba és együtt kézilabdáztunk a középiskolás bajnokságban.

– Csanádi Árpádot méltatom – folytatta Schmitt Pál. – Érzelmek sokasága kavarog bennem vele kapcsolatosan, hiszen egy családját szerető, jó barátra gondolhatok vissza, aki éjjel-nappal dolgozott és élt-halt a sportért, elsősorban a labdarúgásért. Nem akármilyen játékosok között követelt magának helyet a Ferencvárosban, amellyel a közöttünk itt lévő Rudas Ferenccel, Kocsis Sándorral, Czibor Zoltánnal és a „Nemzet bombázójával”, Deák Ferenccel egy csapatban, a Ferencvárossal magyar bajnoki címet ünnepelhetett. Később elméleti tevékenységével is kiemelkedett, hiszen a labdarúgásról irt tankönyvét legalább tizenöt nyelvre lefordították. Versenyzőként abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy mindkét olimpiai aranyérmemet (a magyar párbajtőr válogatott tagjaként, 1968-ban és 1972-ben) Csanádi Árpádtól vehettem át.

Schmitt Pál hosszasan méltatta Csanádi Árpád sportvezetői erényeit, amelyekből ő maga is sokat profitált.

– Árpád a megbízhatóság mintaképe volt itthon és külföldön egyaránt – folytatta. – A NOB-ban a propaganda bizottságot vezette, a rá jellemző precizitással. Halála után mondogatták a NOB-ban, hogy amit rá bíztak, az „el lett intézve”. Sajnálatosan korai távozása után hatalmas anyagát hiánytalanul megkaptam, amelyek áttanulmányozása rendkívüli élmény volt. A NOB-ban én követhettem őt, s mint utódát, engem is nagy szeretettel fogadtak.

Csanádi13_Varga Béla koszorúzás

A MOB tiszteletbeli elnöke beszéde végén ismételten szólt a névfelvétel tippadójáról, Schlegel Oszkárról, akinek az iskola nagyon sokat köszönhet, majd Csanádi Árpádról szólva azt mondta: „aranybetűvel írta be nevét a magyar sportéletbe”.

Dr. Szatmári Edit tankerületi igazgató Csanádi Árpád sokoldalúságát méltatta, s egy ma is megfontolandó mondását idézte, mely szerint „az igazi bajnokok a célt látják, nem az akadályokat”.

A megemlékezés központi részének befejeztét követően az idei díjakat osztották ki. A Csanádi Árpád díjat Rakovszki Tibor, a Schlegel Oszkár díjat Erdélyi Attila, az Elek Ilona díjat pedig Katona Renáta érdemelte ki.

Csanádi13_Deák koszorúzás

Zárásként Deák Ferenc, Schlegel Oszkár és dr. Varga Béla emlékhelyeinél tartottak rövid beszédeket és koszorúzásokat.

This entry was posted in Egyéb and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.