Csehek után – gyakorló meccsek előtt női kézilabdázóink

Kovács László_MOBEgy világbajnokságon az első mérkőzés mindig is többszörös szorzóval esik latba. Nincs ez másként a Szerbiában tegnap – a magyarok számára ma – megkezdődött Vb-n sem. A beteg, norvég Karl-Erik Böhn helyére beugró kapitány, Hajdu János is érthetően óvatos volt, amikor a csehek elleni első 60 perc esélyeiről kérdezték. A pályán azután az általa kiválasztottak eloszlatták a kétségeket, s végül 35-27-re nyertek.

Hogyan látta mindezt a hazai kézilabdázás egyik legismertebb szaktekintélye, a korábbi világválogatott, többszörös válogatott kapitány, Kovács László tanár úr?

„Érdekesen indult a találkozó, amelyen a csehek az első félidőben előbb jól tartották magukat. Ám a félidő közepén már érződött, hogy a jobboldali és a két középső embereink gyengébb védekezése miatt a baloldalról kellett sokszor besegíteni. Ennek következtében a baloldal “fogyott el”, ezért kaptunk onnan számos, elkerülhető gólt. Amint ezeken a gondokon mindinkább úrrá lett a csapat, úgy lett egyre biztatóbb részünkre a mérkőzés állása.”

– Az első harminc perc a fokozatos javulás ellenére is szorosra sikeredett…

„Igen, mert ekkor még nem ütközött ki a két csapat közötti, reálisan érzékelhető tudásbeli különbség. Jött egy nem jogos, végleges kiállítás, ez is betett nekik – tulajdonképpen onnan kezdve már csak a magyarok vezettek.”

– Mennyiben különbözött a magyar válogatott második félidei játéka az elsőben látottaktól?kezi_noiVb4_Hajdu2

„Hajdu Jani – akinek kollegiális és baráti alapon egyaránt szurkolok a minél jobb eredmény eléréséért – jó szemmel megválogatott védőfalat küldött pályára, amelynek tagjai jól megértették egymást. Külön kiemelném Szekeres Klárát, akinek beküldése jelentősen növelte a védekezés hatékonyságát.”

– A mérkőzés előtt melyek jelentették a bizonytalansági tényezőket magyar oldalon?

„Mivel Pálinger Katalin végleges visszavonulását követően még nem sikerült egyértelműen és megnyugtatóan megoldani az ő pótlását, így a kapusposzt mindenképpen nehézséget jelenthetett. Herr Orsi akkor kezdett el jobb hatásfokkal védeni, amikor az előtte mozgó védők játéka feljavult. Az ebben az időszakban létre jött, hatékonyabb védőmunka és kapusprodukció jó alapot jelenthet a jövőt illetően. A másik, kérdőjeles poszt a beállóé, ahol ezen a napon Cifra Anita várakozáson felül jól megoldotta a ráeső feladatot.”

– Mire számít a következő játéknapokon?

„Két, gyakorlónak számító erőpróba előtt állunk, hiszen hétfőn Tunézia, kedden pedig Ausztrália ellen lép pályára nemzeti együttesünk. Komoly mércét a csütörtökön, majd pénteken esedékes kétszer 60 perc állít a mieink elé a román, illetve a német válogatottak elleni összecsapás révén. Ezen a két meccsen – amelyeket jelen állás szerint a helyszínen lesz módom megtekinteni – egy fokkal inkább a németektől tartok jobban. Nekik ugyanis Englert és Woltering személyében két, kitűnő kapusuk is van, s ha elkapnak egy jó napot, akkor ellenük bármelyik válogatottnak nagyon nehéz dolga lehet.”

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.