Cselgáncs GP Budapesten, német, belga, argentin befutó Brazíliában?

csel140111_1_elnökség

Jelentőset lép előre a magyar cselgáncssport azzal, hogy 2014-től három éven keresztül Budapest lehet a házigazdája az olimpiai kvalifikációs versenyek sorába tartózó Budapest Grand Prix vetélkedőknek. Az erről szóló megállapodást ma délben ünnepélyes külsőségek közepette írták alá.

A háromoldalú megállapodást Marius Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) magyarul kitűnően beszélő romániai elnöke, dr. Simicskó István, sportért felelős államtitkár (aki egyenesen a kórházból érkezett, ahol megszületett harmadik gyermeke, egy kislány…) és dr. Tóth László, a Magyar Cselgáncs Szövetség elnöke látta el kézjegyével.

csel140111_2_Tóth László  A magyar szövetség első embere, Tóth László nagy sikert „hangosított fel”, amikor közölte: a 100 ezer dollár összdíjazású viadalon minden súlycsoportban négy magyar versenyző indulhat majd a GP-n. Ráadásul a verseny szorzója 3-1 a Hungária Kupához viszonyítva, tehát jó szereplés esetén a ranglistákon ugyancsak nagyot lehet majd előre ugrani. Természetesen egy ilyen szintű versenyt már más nagyságrendű helyszínre kellett vinni. Így került képbe a Papp László Budapest Sportaréna, ahol június 21-22-én bonyolítják majd le a küzdelmeket.

csel140111_5_Marius Vizer

 

Marius Vizer, az IJF elnöke szerint most jött el az ideje annak, hogy Magyarország előbbre lépjen a versenyek rendezésének hierarchiájában. Ezt a minőségi változást az eddigi eredmények és a sportág kormány szintű támogatása egyaránt lehetővé teszik és indokolják.

Vizer úr szerint ez annak is köszönhető, hogy Magyarország judósai révén jelenleg a világ 10-15 legerősebb nemzete közé tartozik. Ami pedig a budapesti Vb-rendezést illeti, azt mondta, szerinte előbb legyen sikeres a GP, azután lehet majd érdemben foglalkozni az esetlegesen szóba jöhető, budapesti Vb-rendezés témájával.

Simicskó István_spéci11

Simicskó István államtitkár szerint a rendezést a kormány évente mintegy 100 millió forinttal támogatja. Teszik ezt annak ellenére is, hogy a gazdasági közeg bizony messze nem optimális. A kormány azonban a nemzetközi mércével mérve is eredményes sportágakat mindenképpen igyekszik segíteni, hozzájárulva ezzel ezzel a sportágfejlesztési koncepciójuk megvalósításához. Erre 2020-ig a kormány 12 milliárd forintot tervez a Magyar Cselgáncs Szövetségnek biztosítani.

A versenyzőket és a résztvevő országok számát tekintve, egyaránt ez az esemény lesz az eddigi legnagyobb a magyar dzsúdó történetében” – hangsúlyozta Tóth László, aki azt sem hallgatta el, hogy Magyarország vágyai között egy, a 2017-ben esedékes világbajnokság lebonyolítása is szerepel. Az idei Grand Prix sikeres lebonyolítása egy jelentős lépcsőfok lehet a Vb-rendezés felé vezető úton.

csel140111_3_Csernoviczki Éva, 640x480
A londoni olimpián bronz-, a tavalyi budapesti Eb-n aranyérmes Csernoviczki Éva szerint fantasztikus lehetőség lesz, hogy a magyar dzsudokák itthon versenyezhetnek a világranglista pontokért.

„Mivel júniusban indul az olimpiai kvalifikáció, így nekem ez lesz az első olyan verseny 2014-ben, amelyen elindulok. A tavalyi Európa-bajnokság kapcsán szép emlékek fűznek Budapesthez, bízom benne, hogy hazai közönség előtt a Grand Prix-n is jól tudunk majd szerepelni” zárta rövid nyilatkozatát a tatabányai csillag, aki változatlanul édesapjával, Csernoviczki Csabával készül a nagy megmérettetésekre.

A sajtótájékoztató második részében fordult a szereposztás; onnan kezdve ugyanis az asztalnál ülők válaszoltak a hozzájuk intézett kérdésekre. A szakmai témáktól elütő, egyetlen kérdést a jochapress.hu tette fel, azt firtatva, vajon milyen befutóra számít Marius Vizer az idei, brazíliai labdarúgó világbajnokságon?

– Az igazi diplomata csak egy pillanatra csodálkozott el, majd frappánsan válaszolt.

„Bár ma a judó a fő téma, de természetesen erre is válaszolok. Szerintem az első három helyen Németország, Belgium és Argentína válogatottjai végeznek majd.”

 

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.