Czene Attila: Lennék az úszószövetség elnöke

Czene Attila a Duna Arénában. Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

Czene Attila a Duna Arénában. Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

A vizes-vb úszóversenyeinek leendő szakkommentátora az emberekre bízza, hogy Gyárfás Tamás vagy Bienerth Gusztáv-e a jobb, de arról határozott véleménye van, mi kellene ahhoz, hogy valaki jól vezesse a Magyar Úszó Szövetséget. Például, hogy ismerje a sportágat és össze tudjon fogni egy valódi civil szervezetet.

Bucsy Levente interjúja a Magyar Nemzetben

– Többszörös olimpiai és világbajnoki érmesként a sajtópáholy elől figyeli és kommentálja majd a nyári budapesti úszó-vb eseményeit. A múlt heti Budapest Open versenyen már tesztelhette magát a szerepben. Milyen élményre számít „nagyban”?
– A kismilliónyi önkénteshez hasonlóan én is önként és dalolva vállaltam a köztévé felkérését, még úgy is, hogy feladatomnál fogva az idő egy részében háttal állok majd a medencének. Komolyan mondom, nagyon megtisztelő, hogy rám gondolt a televízió szakkommentátorként a múltbeli eredmények és tapasztalatok alapján. Aztán persze jó lehetőség az is, hogy elmondhatom a véleményemet az aktuális versenyről, versenynapról, versenyzőről, versenyszámról. Azt gondolom, hozzá tudok majd tenni valamit.

– Hogyan készül? Jegyzeteket ír, szaklapokat olvasgat? Mennyire van jelen napi szinten az úszóéletben?
– Bevallom, nem vagyok minden nap a sportág mellett, de dr. Sós Csaba szövetségi kapitány nagyon sokat segít nekem. Ő nagyon lojális és hűséges az úszáshoz, hozzánk, volt versenyzőkhöz is. Nagyon sok háttér-információval lát el minket, amiket aztán tovább tudok majd adni a vb-n. Afféle miniinterjúkat szoktam vele készíteni, percről percre történhetnek dolgok az öltözőben. Ő mindenről tud, sérülésekről, megfázásokról. Amikor élő adásba kerülünk, már fel vagyunk vértezve. Tudnom kell, hogy ami nekem volt úszóként automatikus, a nézőknek fontos, új információ lehet például, hogy egy versenyző miért az első vagy az utolsó 50 méteren teljesített jobban, miért azt a számot választotta, amit, nemzetközi szinten mikor és hogyan szerepelt.

– Evezzünk kicsit mélyebbre, ha már páratlan, 3 méteres a Duna Aréna versenymedencéje. Hosszú Katinkán kívül szinte mindenki azt mondja, az olimpia utáni világbajnokságokon kiszámíthatatlan eredmények jöhetnek, az Iron Lady viszont úgy vélekedik, ez egy „olimpia” lesz az olimpia utáni évben. Ön mire számít?
– Amit Katinka megfogalmazott, azt nagyon jól mondta. Véletlen szerencse, hogy egy magyar szempontból sikeres olimpiai szereplés után egy évvel Budapesten világbajnokság következik. Igen, egy olimpia utáni újabb olimpiára kell készülniük a versenyzőknek, a hangulatban ugyanis ezt fogják érzékelni. A magyar nézők, a közeg, a zajszint fog egy olyan érzést adni, hogy a világ legnagyobb versenyén vannak. Az olimpia ehhez azt adja hozzá, mintha több sportágban egyszerre lenne világbajnokság egy adott területen. Hatalmas versenyre számíthatunk Budapesten, ez biztos.

– Korábban azt mondta, 8 érmet vár, ezen kívül pedig egy-egy magyar meglepetésre, főként a hölgyek versenyében. Netán a gyorsan fejlődő és a Budapest Openen 200 háton igen jó időt úszott Burián Katára gondolt?
– Akár. Nézze, a világbajnokság úszóprogramja eltér az olimpiáétól.

– Igaz is, Hosszú Katinka például két, olimpiai aranyat termő úszószáma közül egyet „eldobhat”, mert egymás után jönnek…
– …Viszont Kapás Boglárka 800 gyors mellett 1500-on is indulhat, én azt gondolom, kicsit félve is, de nyerő száma lehet, nagyon szorítok neki, a személyes kedvencem, nem árulok el vele titkot. Bízom benne, hogy a riói egy bronzérmes eredményét felül fogja múlni itthon. Természetesen mindenki másnak is drukkolok, és nem is csak az úszóknak, mert a világbajnokság a vízilabdázókról is szól és mindenki másról is. Ilyen szempontból valóban olyan lesz a verseny, mintha olimpián lennénk.

– Időben már messze járunk az úszószövetségi elnökválasztási ügyektől, ezért bátrabban kérdez az ember a múltról. Bienerth Gusztávé mellett az ön és Szabó Tünde neve is felmerült Gyárfás Tamás utódjaként. Mennyire volt komoly, hogy ön válthatja Gyárfást?
– Nos, Szabó Tünde államtitkárként már nem aspirált a feladatra. A MÚSZ főtitkáraként még megtehette volna szerintem, de jól tette, hogy nem tette meg. Az én nevem úgy merült fel, hogy nem volt még alternatíva, és az úszók szerettek volna egy nevet választani maguk közül, és én voltam ott.

– Önt „nyomták” az úszók?
– Így van, az én nevemre esett a választás, ez teljesen így történt. Viszont amikor megjelent a színen Bienerth Gusztáv, megkönnyebbülten nyugtáztam, hogy nekem már nem kell egy ilyen pluszfeladatot elvállalni, van nekem egyéb teendőm is, a szabadidősport-szövetség élén tevékenykedem. Az más kérdés, hogy nem titkolt vágyam, hogy egyszer a Magyar Úszó Szövetséget vezessem, ezt pedig már Gyárfás Tamás idején is mondtam. Ehhez persze megfelelő körülmények kellenének, de ez egy nagyon szép és nagy kihívás lenne számomra. A legfontosabb képesség, ami kell hozzá, hogy az ember egy civil szervezetet jól tudjon vezetni és összetartani. Nem árt, ha érti az úszást, az úszók és az úszóegyesületek érdekeit, képviseli az edzők és a szakemberek véleményét.

Teljes interjú a Magyar Nemzetben

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.