Dárdai nem húzogat, hanem odacsap!

Dardai_MLSZ_440

Telkiben nyilatkoztak a románok ellen készülő labdarúgó-válogatott keretének játékosai és Dárdai Pál szövetségi kapitány. Olybá tetszik, a Pintér-korszak már a sötét múlt, s az új szakvezető érkezésével minden jóra fordult.

A szakvezető első – és nem akármilyen – erőpróbája a szombati, bukaresti Eb-selejtező, majd jövő szerdán Tórshavnban a Feröer-szigetek elleni összecsapás. Edző és játékosok túl vannak az ismerkedésen, bár sokukkal erre nem is volt szükség, nem egy játékossal együtt szerepelt még a válogatottban a 39. évében járó  Dárdai.

Nikolics Nemanja most kapta meg a hónap játékosa díjat, érthetően boldog volt. „Örülök, hogy a Videotonnal jól szerepelek, jönnek is a gólok, jó labdákat kapok a társaktól. Szeretném ezt a formát a válogatottba is áthozni, de nem görcsölök. Szeretnénk jó eredményt elérni Bukarestben. Amikor megláttam a bő keretet, rossz érzés volt bennem, de azon voltam, hogy újabb gólokkal bizonyítsak. Hála Istennek, másodszorra már bekerültem a szűk keretbe. Minden percet élvezek itt. Ezer dolgot tudnék mondani, miért nem játszottam az életem meccsét az északírek ellen, de nem akarok mentségeket keresni.”

Szalai Ádám egy év után tért vissza a válogatottba, ő Pintér alatt lemondta a szereplést, igaz az előző kapitány nem is számolt a Hoffenheim légiósával. „Az eltelt egy évben volt egy klubváltásom, nem volt ez tervezett váltás, egy hét alatt döntöttem el. Jól érzem magam Hoffenheimben, sok tehetséges labdarúgónk van.” Felvetették Szalainak, tartja-e még azt, amit egy éve mondott, mármint hogy hülyítés folyik a magyar futballban. „Amit egy éve mondtam, azt a mai napig tartom. Többszöri beszélgetés után vállaltam a visszatérést. Dárdai Pál keze alatt dolgozni megtiszteltetés.”

Arra a kérdésre, hogy mennyi időre szól a visszatérés, így felelt: „Jelen pillanatban erre a négy meccsre döntöttem el, hogy segíteni fogok a válogatottnak. Rendkívül jó beszélgetéseim voltak Dárdai Pállal. Most öt-hat napunk van arra, hogy felkészüljünk a románok ellen. Olyan szervezettség, profi mentalitás volt ezen a két edzésen, ami a korábbiakhoz képest nagy különbséget jelent – ég és föld.

Az esélyekről így beszélt: „Azt mindenképpen várhatjuk, hogy egy sokkal szervezettebb válogatott lép fel Románia ellen, ez a néhány nap is sokat jelenthet. Öt nap alatt nem lesznek Messik és Ronaldók a csapatban, de mindenképpen szervezettebb lesz a csapat, ezt várom.”

Dzsudzsák Balázs is a pozitív változásokra hívta fel a figyelmet. „A változás mindenképpen pozitív, már Pali sajtótájékoztatójának is pozitív volt a visszhangja, önbizalomnövelő. Edzésmódszere abszolút kivitelezhető, ha követjük a fejében már meglevő irányvonalat, jók lehetünk. Hozott egyfajta lendületet a válogatottba. Többen már játszottunk Bukarestben. Karaktere lett a csapatnak azzal, hogy Dárdait kinevezték, a stáb is olyan emberekkel bővült, akinek elfogadjuk a véleményét, lásd Nyilasi Tibort. Nem törleszteni akarunk, a múltkori 0–3 teljesen más meccs volt, egy évvel tapasztaltabbak lettünk. Ugyanazokat a hibákat biztos, hogy nem fogjuk elkövetni.”

Király Gábor alig két héttel fiatalabb Dárdainál. „Én is klubot és országot váltottam, ami jó lehetőség volt, olyan patinás klubhoz kerültem, ahol Gera Zoli is megfordult. Két fiatal kapus mellé szemeltek ki engem. Minden kapitányváltás új reményeket hoz. Ha azt a habitusát tudja hozni Pali kapitányként, amelyet játékosként, akkor jó irányba fogunk haladni. Legfontosabb a hét végén a jó eredmény. A Fulhamben egy 32 éves kapusedzőm van, tehát nem szokatlan, hogy velem egyidős a kapitány. Magázni nem fogom Palit, de ezt nem is kérte. Horváth Feri, Mátyus Jani is már edző a kortársaim közül.”

Úgy fogalmazott, mindegy, ki fut ki a pályára. „Együtt készülünk erre a feladatra, mindegy, hogy ki véd. Örülök, hogy két tehetséges, fiatal kapussal dolgozhatok. Nagyon örülök Dibusz Dénesnek és Megyeri Balázsnak, jó kvalitású kapusok.”

Dárdai Pál forgószélként lépett be a terembe, akárcsak a minapi székfoglalójánál: „Sziasztok, jó napot kívánok, ahogy illik. Huszonhat órája vagyunk itt, nem azért jöttünk, hogy pihengessünk. A két sérült, Simon és Vanczák elhagyta a tábort, izomsérülésük volt. Az első napon helyretettük az izmokat, hogy frissek maradjanak. Ma elkezdtük a védekezés felépítését, holnap jön a támadás, csütörtökön a pontrúgások, pénteken pedig már nem bántom a csapatot, ez a heti terv, aztán jöjjön a mérkőzés. Szerintem nem is tudnak rossz szót mondani a játékosok, mert az edzéseim olyanok, amilyeneket ők is megszoktak külföldön. Pörgős edzések, de nem akarom túlhajszolni őket a hét végére. Mindent elemzünk azonnal. Azért dolgozunk, hogy legyen egy kis örömük a hét végi meccsben. Nem akarok beszélni a románokról, éljék úgy a játékosok az életüket, mint otthon. Felkészítettem az agyamat, mint egy Formula 1-pilóta, amikor a Bayern ellen készültem. Arra készítem fel őket, hogy az első tizenöt percben semmiképp se kapjunk gólt. Szerintem ez megoldható.”

Hozzátette: nem akarja elárulni a haditervet. „Előnyben vagyunk, mert mi ismerjük őket, ők még nem ismernek engem. Két meccsre készülünk négy nap alatt.” A román válogatottat nagyon sumák, céltudatos csapatként jellemezte. „Abban az ötvenöt-hatvan percnyi tiszta játékidőben a maximumot kell nyújtanunk.”

Az összeállításról így beszélt: „Van a fejemben egy csapat, de ha az illető a héten nem tudja hozni a kötelezőt, akkor változtathatok. Mindkét meccsre megvan már a fejemben a csapat.”

Dárdai úgy gondolja, hogy mindkét nemzetnek megvan az a húsz futballistája, akit össze lehet gyúrni jó csapattá. „A románok egységesek. Nekünk sincsenek világsztárjaink, az egységben az erőnk. Ehhez négy nap kevés, nehéz lesz, de megoldható. […] Bukarest miért baj? Eleve nem értjük, hogy mit mondanak. A játékosok már játszottak ennyi néző előtt. Románia, Románia… Ezt a játékot élvezni kell, gólt kell rúgni. Nem húzogatok, hanem odacsapok” – mondta  a szövetségi kapitány.

(mno.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.