Döntés a Vueltán: Contador verhetetlen!

Contador 1Chris Froome mindent megpróbált, hogy megnyerje a Vuelta a Espanát, de Alberto Contador ezúttal is erősebb volt nála. Hegyi szakaszgyőzelemmel biztosította be összetett első helyét az óriási párharc végén.

A Vuelta 20. szakasza sorsdöntő volt. A 185,7 kilométeres nehéz hegyi etapon még volt esély rá, hogy átírják a versenyzők az összetettet. Alberto Contador eddig nagyon erős volt, de az 1 perc 19 másodperces előnye azért nem volt feltétlen megnyugtató. Ezért is mondta, Dave Brailsford a Sky főnöke, hogy Chris Froome-nak van esélye fordítani. Főleg, ha Contador rossz napot fog ki.

A szakaszgyőzelemért most is harcolt egy szökevénycsoport, Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step), Maxime Méderel (Europcar), Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Jérome Coppel (Cofidis) lógott meg. Niemiecet érdemes volt komolyan venni, a 15. hegyi szakaszt is szökésből húzta be. A négyfős csapat közel tízperces előnyt harcolt ki, de az utolsó tíz kilométerre ez teljesen elfogyott.

A Sky és Froome az utolsó, 1115 méteres szintemelkedésű hegy elején megmutatták, hogy nem adták fel még a piros trikót. Kemény tempót diktáltak, és a részhajránál Froome harmadikként haladt át, ezzel a két bónusz másodperccel máris közelebb volt Contadorhoz.

Hiába ment nagyon a Sky, Joaquim Rodrigueznek volt még egy sebessége, jó ütemben hagyott maga mögött mindenkit 9 kilométernél. 3,5 kilométeren át volt szökésben, de a folyamatosan támadó Froome és a rá tapadó Contador utolérte őt. Rodriguez ezután nem is húzta sokáig, leszakadt két ellenfeléről. Elkészült erejével, így még Alejandro Valverde is lehagyta.

Froome nagyon elszánt volt, teljesen kihajtotta magát, amikor egy kicsit meredekebb volt, pörgetni kezdett, és megpróbálta lerázni magáról Contadort. A spanyol azonban mindig tudta tenni a kereket, végig ott lihegett ellenfele nyakán. Óriási csata alakult ki kettejük között, Froome meghúzta, Contador tapadt rá. Ez egészen az utolsó kilométerig így ment, de ekkor Contador kontrázott, és szinte könnyedén lépett el a Sky bringásától. Froome már nem tudott ritmust váltani, így a célig 16 másodpercet kapott ellenfelétől.

Vasárnap egy 10 kilométeres időfutammal zárul a Vuelta. Contadornak szinte már csak arra kell figyelnie, hogy célba érjen. Ilyen különbséget nem bukhat el ezen a rövid távon.

Eredmények:

20. szakasz, 185,7 km

1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo)
2. Chris Froome (brit, Sky) +16″
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +57″

Összetett:

1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo)
2. Chris Froome (brit, Sky) +1:37
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +2:35

(SportGéza)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.