Döntés előtt: Anettből „Kegyetlen Mészáros” is lehet?

csel_Mészáros Anett kutyájával_JP

Mészáros Anett néhány éve a cselgáncs Vb-ken két ezüstöt és két bronzot nyert, Európa-bajnok, a londoni olimpián még az egyik nagy reménységünk volt; Breitenbach Anett viszont nem jár dzsúdóedzésekre, helyette a kőkemény MMA-ban, a kevert harcművészetekben akar érvényesülni. S most a Magyar Judo Szövetségben azért fő a vezetés feje, mert a két személy egy és ugyanaz. A sportág – mármint a cselgáncs – egyik legeredményesebb, tavaly férjhez ment hazai alakja a jövő hétig kapott haladékot, hogy eldöntse – hogyan tovább – írja bevezetőjében január 11-én, szombaton a Magyar Nemzet újságírója, Fábik Tibor. A jochapress.hu a rendkívül érdekes téma írásos változatát szó szerint közli.

Mészáros Anett 2012-ben úgy utazott ki Londonba, hogy az előző négy világbajnokság mindegyikén érmet nyert – erre küzdősportokban nem sok példa akad nemzetközi kitekintésben sem -, viszont 2011. októberében az Abu Dzabiban megrendezett Grand Prix-n keresztszalag szakadást szenvedett. A műtétet követő hosszú kihagyás az ötkarikás játékokon visszaütött, a Honvéd versenyzője a 70 kg-ban rögtön az első mérkőzésén kikapott, és kiesett. Tavaly tavasszal a budapesti Eb-n csak a csapatversenyre szállt be, egy meccset elveszített majd egyet nyert, s még júniusban elindult a madridi Európa-kupán, itt a 78 kg-ban bronzérmes lett.

A még mindig csak 26 éves Mészáros Anett – házasságkötése dacára maradjunk az „eredeti” nevénél, ő is ezt javasolta – azóta nem versenyzett, és a cselgáncstól is eltávolodott, helyette az MMA harcművészet felé fordult, ahol szinte minden megengedett. A fojtás és a karfeszítés egy dzsúdósnak természetesen nem újdonság, szemben azzal, ha fejbe rúgják vagy orrba vágják.

csel_Mészáros Anett, Toncs Péter_JP    Edzőjével, Toncs Péterrel

   Tegnap előbb Mészáros cselgáncsos klubedzőjét, Toncs Pétert értük utol, Ausztriában, a válogatott mittersili edzőtáborában. A tréner érdeklődésünkre úgy fogalmazott, versenyzője régen volt nála edzésen, s amikor a jövő szerdán (ez éppen a mai nap!) hazatér, mindenképpen leül vele beszélgetni. „Én nem nyilatkozhatom helyette, de nagyon benne van a levegőben, hogy Anett befejezte a cselgáncsot” – jegyezte meg.

A szerdai napot a Magyar Judo Szövetségbn is várják, hiszen minél előbb dönteni kell az élversenyzők támogatásáról, egyebek között a Gerevich-ösztöndíjakról. „Anettnek a jövő héten színt kell vallania, hogy folytatja a cselgáncsot vagy befejezi, a válogatott kerettagok ezt nem lebegtetik. A doppingellenőrzésben szigorú szabályok vonatkoznak rájuk, és a legkisebb kockázatot sem akarjuk vállalni, hogy akár egy versenyzőnk is megbukjon” – mondta megkeresésünkre Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára.

csel_Mészáros Anett_Toncs Péter_JP

Mészáros Anettet éppen piaci bevásárlás közepette értük utol, s ahogyan arra számítottunk, nem azzal kezdte, hogy siet a délutáni cselgáncsedzésre,: „A hírek igazak, valóban leálltam a dzsúdóval, de arról szó sincs, hogy kimondjam, már soha többet nem akarok cselgáncsozni. Nem tagadom, az olimpián történtek nagyon megviseltek és azt sem könnyű feldolgozni, hogy miután Londonban kudarcot vallottam, milyen sokan elfordultak tőlem… Belefásultam ebbe a helyzetbe, és úgy éreztem, hogy most szükségem van valami másra. És ez az MMA. Egyelőre a férjemmel edzek, mert ő is ezt a sportot űzi, de nagyobb terveim is vannak, szeretnék nyitni külföldre. Tudvalevő, hogy ebben a műfajban az igazi nagy show-k nem itthon vannak, és ha eljuthatnék komoly gálákra, biztos vagyok benne, hogy felidézném a régi önmagamat, és újra sikeres lehetnék. Aki már volt egyszer sikeres, még nagyon szeretne az lenni, én legalábbis ezzel így vagyok” – mondta Mészáros Anett. Rajta kívül csak egyetlen magyar dzsúdós, Kovács Antal mondhatja el, hogy két vb-döntőben szerepelt. Így nagyon rossz viccként hat, hogy legközelebb talán ketrecharcosként látjuk viszont, mint a „Kegyetlen Mészáros”…

(Forrás: Magyar Nemzet, fotók: JochaPress.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.